1.8 milyon abone vatandaş değil mi!

TAKVİM, faturalarda son ödeme tarihinin 31 Aralık yapılıp faiz kazanıldığını yazdı. Elektrikçiler, 'Bu faturalar yüzde 5' açıklaması yaptı. Küçümsenen abone sayısı 1.8 milyon çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ocak 2015 Güncelleme 02 Ocak 2015, 14:14
1.8 milyon abone vatandaş değil mi!

İÇİNDEKİLER

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), 1 milyon 845 bin elektrik abonesini yok sayan bir açıklama yaptı. Gündeme getirdiğimiz elektrik dağıtım firmalarının 'ay sonu oyunu' haberi üzerine dernek, faturasının son ödeme tarihi ayın son gününe gelen 1 milyon 845 bin abone olduğunu söyledi. Bu rakamı küçülterek yansıtan ELDER, yaklaşık 2 milyon abonenin ödeme güçlüğü çekmesini veya açmakapama ve gecikme faizi ödemesini umursamadı. Dernek yapmış olduğu açıklama ile, "Bu aboneler vatandaş değil mi?" dedirtti.

YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
Elder
'in açıkladığı sayının yaklaşık 2 milyon olmasına rağmen, uzmanlar bu rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Şirketlerin elektrik, doğalgaz ve su faturalarında vatandaşın cebini yakan uygulamaları devam ediyor. Son olarak firmaların açma-kapama ücreti ve gecikme faizi alabilmek için başvurdukları 'ay sonu oyununu' dile getirmiştik. Firmalar, faturaların son ödeme tarihini ay sonuna getiriyor. Ay başında ya da ortasında maaş alan vatandaş zora giriyor. ELDER, 36 milyon 900 bin elektrik abonesinin yüzde 4-5'inin faturasının son ödeme tarihinin ayın son gününe denk geldiğini bildirdi. ELDER, açıklamasında şunları kaydetti: "Dağıtım şirketleri ortalama ayda 22 iş günü okuma ve faturalama yapar. Bunların hepsini aynı günde okumak mümkün değildir. Her faturanın son ödeme tarihi tebliğ tarihinden itibaren en az 10 gündür. Tüm tüketicilerin faturalarının son ödeme tarihi ayın 31. gününe getirilerek zor durumda bırakıldıkları doğru değildir. Ayın 30. ya da 31. günü de dahil olmak üzere; ayın her gününde son ödemesi olan fatura oranı toplam faturaların 4-5'i kadardır"

PARANIZI KURTARIN
Yargıtayn 'elektrik abonesinden kayıpkaçak parası alınamaz' kararı, vatandaşın şimdiye kadar ödediği paraları da geri almasının yolunu açtı. Emsal niteliğini taşıyan karar sonucu, her abonenin dağıtım şirketlerinden, sadece 2014 yılı için ortalama 162 liralık alacağı olduğu ortaya çıktı. Vatandaş, elektrik dağıtım firmalarına ödediği paraları geriye dönük olarak 10 yıllık da talep edebilecek. Tüketicinin kayıp-kaçak bedelini geri almasının yolları şöyle:

* Elektrik dağıtım şirketinden, ne kadar kayıp-kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt alın.

* Bu bedel 2 bin liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunun.

İADE FATURADAN DÜŞÜRÜLSÜN
Tesk Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşların son 10 yıllık kayıp-kaçak bedeli alacaklarının hesaplanarak, gelecek dönem faturalarından düşürülmesi gerektiğini savundu. Yargıtay kararının nasıl uygulanacağı konusunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasının önemine işaret eden Palandöken, "Kayıp-kaçağın Türkiye'ye faturasının yıllık 2.7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu bedeller bürokrasiye gerek kalmadan hesaplanıp abonelere bildirilmelidir. Şu anda insanlar kuyruk oluşturdu" dedi.