Bağ-Kur'luya taksit fırsatı

Prim borcu olan Bağ-Kur'lular, torba yasa ile borcunu yapılandırırken, faiz yükünden de kurtuluyor. Fırsatı kaçırmayın, merak ettiğiniz tüm soruların cevapları bu yazıda...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2014 Güncelleme 29 Kasım 2014, 00:34
Bağ-Kur’luya taksit fırsatı

İÇİNDEKİLER

Torba yasa, pek çok borç gibi Bağ- Kur borçlarına da yapılandırma imkanı getirdi. Prim borcu olan Bağ-Kur'lular, faiz yükünden kurtularak borcunu peşin ya da taksitle kapatabilecek. İşte bilmeniz gerekenler:

BAŞVURU YOLLARI: Başvuru formunun en geç 31 Aralık 2014'e kadar sigortalı dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne/ Sosyal Güvenlik Merkezi'ne elden verilmesi veya posta kanalıyla gönderilmesi gerekiyor. Başvuruların; taahhütlü, iadeli taahhütlü ya da APS olarak posta yolu ile yapılması halinde başvuru formunun postaya verildiği tarih, kuruma verildiği tarih olarak kabul ediliyor.

PEŞİN ÖDEME: Yapılandırılan borçlar için peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecek. Peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde, borçların tamamının en geç 2 Şubat 2015'e kadar ödenmesi şart.

TAKSİTLİ ÖDEME: Taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde, yeniden yapılandırmaya esas toplam borç tutarına, 6 eşit taksit için yüzde 5, 9 eşit taksit için yüzde 7, 12 eşit taksit için yüzde 10, 18 eşit taksit için yüzde 15 taksitlendirme farkı ilave edilecek. Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde taksitler 2'şer aylık dönemler itibariyle ödenecek.

İLK TAKSİTİ KAÇIRMAYIN: İlk taksit ödeme süresi 2 Şubat 2015 tarihinde sona erecek.

FİKİR DEĞİŞİRSE: Peşin ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen 1 Haziran 2015'e kadar başvuruda bulunulması halinde peşin ödeme başvuruları, talep edilecek taksit sayısına göre taksitlendirilecek.

SEÇİM YAPILMAZSA: Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin belirtilmemiş olması halinde, borcun seçilebilecek azami taksit süresi içinde ödenmek istendiği kabul edilecek.

ERKEN ÖDEME HESABI: Başvuru sırasında hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen kapsama giren borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi durumunda peşin ödeme hükümleri uygulanacak.

BUNLARA DİKKAT: Ödenmeyen taksitlerin en son taksitlendirme süresini izleyen ayın sonuna kadar 6183 sayılı Kanun'un 51'inci maddesinde belirtilen gecikme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde kalan taksitlerin ödeme hakkı kaybedilir. Taksit ödeme süresi içinde tahakkuk edecek Genel Sağlık Sigortası primlerinin çok zor durum hali olmaksızın bir takvim yılında 2'den fazla süresi içinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara ilişkin kalan taksitlerin ödeme hakkı kaybedilir.

SÜRE CANLANDIRMA: 5510 sayılı Kanun'un geçici 17'nci maddesine istinaden durdurulmuş sigortalılık sürelerinin ihya edilmesinin talep edilmesi halinde; - Durdurulan sigortalılık süresinden kaynaklanan borçların tamamı en geç 2 Şubat 2015'e kadar, - 2008/Mayıs ila 2014/ Nisan aylarına ilişkin borçlar ise peşin ödeme talebinde bulunulmuş ise en geç 2 Şubat 2015'e kadar, taksitle ödenmek istenmişse taksit süresinde ödenecek.

HASTANE KAPISI AÇILIYOR: Borçlarını yapılandıranlar, ilk taksiti ödemeleri durumunda Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanmaya başlar. Ancak yapılandırma borcu dışında 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunanlar yapılandırılan borca ilişkin taksitleri düzenli ödeseler bile Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalanamaz.