Sofraya petrol dopingi

Düşüşünü sürdüren petrol fiyatları, ulaşım ve akaryakıt maliyetlerini azaltmakla kalmayacak, vatandaşın sofrasına da olumlu yansıyacak. Gelecek yıl gıda fiyatlarında azalma bekleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2014 Güncelleme 26 Kasım 2014, 00:00
Sofraya petrol dopingi

İÇİNDEKİLER

Petrol fiyatlarında Haziran'dan bu yana yaşanan düşüş, Türkiye'ye kazandırıyor. Yapılan hesaplamalar, petrol fiyatlarının bu seviyelerde kalması halinde Türkiye'nin kasasından yıllık yaklaşık 16 milyar dolar daha az para çıkacağını, Haziran'dan bu yana yaşanan yüzde 30'luk fiyat düşüşünün enflasyonu 1.5 puan geri çekeceğini ortaya koyuyor. Ancak gerileyen petrol fiyatları sadece Türkiye'ye değil, vatandaşa da kazandıracak. Akaryakıt ve ulaşım maliyetlerinin yanı sıra gıda fiyatları da aşağı çekilecek. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, gelecek yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gıda fiyatlarında azalma, beklediklerini söyledi. İşte petrol fiyatlarının vatandaşa diğer getirileri:
Petrol ve dolarda olağanüstü bir yukarı hareket olmazsa son indirimlerin ardından ayda 2 depo benzin harcayanlar, yakıta 1 yılda 583 lira daha az para ödeyecek. Motorin için ödenecek para da 432 lira daha az olacak.
Uçak bileti de ucuzlayacak.
Türkiye'nin kasasından 16 milyar dolar az enerji para çıkacak. Aynı zamanda dolar/ TL kuru da aşağı çekilecek. Birçok ürün ucuzlayacak.

Yeniden 80 doların altında
KÜRESEL ekonomideki yavaşlama ve arz fazlasına bağlı olarak, petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) kritik toplantısı öncesinde yeniden 80 doların altına geriledi. Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan Brent ham petrolünün varil fiyatı, yarın yapılacak OPEC toplantısı öncesinde, kartelin petrol arzında önemli bir kısıntı yapacağına ilişkin beklentilerin zayıflamasının etkisiyle 79.50 dolara kadar geriledi.