Ölümüne iş

Kazaların ve ölümlerin yaşandığı kömür madenciliği hâlâ gözde meslek... Zonguldak'ta 162 kişinin işe alınacağı madene 4 bin 269 kişi başvurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2014 Güncelleme 26 Kasım 2014, 00:04
Ölümüne iş

İÇİNDEKİLER

Soma ve Ermenek'te yaşanan faciaların ardından, gözler maden işçilerinin çalışma şartlarına çevrilmişti. Haftalarca maden işçilerinin ekmek parası için çektiği zorluklar gündemde yer almıştı. Hayatları pahasına neredeyse karın tokluğuna çalışan madenciler, Türkiye'nin kanayan bir yarasını ortaya çıkarmıştı. Çalışma şartlarındaki zorluğa ve hayati tehlike riskine rağmen, maden işçiliğine olan talepte bir azalma olmadı. Öyle ki; Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı maden ocağında çalıştırılmak üzere 162 işçi alınacağı duyuruldu, tam 4 bin 269 kişi başvurdu.

YÜKSEK PUANLILAR GELDİ
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, TTK Genel Müdürlüğü'nün 162 kişilik nitelikli işçi talebine başvuruların 20 Kasım'da sona erdiğini söyledi. Demirsu, riskli iş kolu maden ocağı için 9 günde 4 bin 269 kişinin müracaat ettiğini kaydetti. En çok müracaatın bin 128 kişi ile yer altı nakliyat işçiliğine olduğunu ifade eden Demirsu, "KPSS kapsamında yapılan bu alımlarda daha önceki taleplere nazaran yüksek puanlı başvurular da gerçekleşti. Listeleri teslim ettik" dedi.

4.269 KİŞİ KUYRUĞA GİRDİ
TTK'da mekanizasyon, pres, elektrik, talaşlı imalat, kaynak, tarama ve söküm, bakım-onarım, yer altı ve yer üstü nakliyat, kuyu vinç, sinyal, sondaj işçisi, işyeri sağlık görevlisi ve iş makinası operatörü olmak üzere 13 meslekte alınacak 162 kişi, TTK tarafından yapılacak mülakatla belirlenecek. Bu arada, iş müfettişlerinin denetimleri sonucunda Zonguldak'ta 31 maden ocağına üretimi durdurma cezası verildi.