İşte reform

Başbakan, iş güvenliği reform paketini açıkladı: 2.7 milyon çalışan sertifikalı olacak. Tedbir almayanlara çok ağır cezalar gelecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2014 Güncelleme 13 Kasım 2014, 01:49
İşte reform

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş güvenliğinde ciddi yapısal değişiklikler getiren reform paketini açıkladı. Davutoğlu, reformla şu düzenlemelerin yapılacağını anlattı: Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin işçiye mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilecek. 'İnşaat işçisi', 'amele', 'şuradan gelen işçiler' yerine işçilerin profesyonel olarak yaptığı işle ilgili mesleki formasyonu, sertifikası olacak. Meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili fakültelerine zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi konulacak. İnşaatlarda şantiye şefine, madenlerde daimi ve teknik nezaretçilere, 'iş güvenliği uzmanı' olma şartı getirilecek. 3 yıl içinde iş kazası olmayan çok tehlikeli işyerlerinde işsizlik sigortası priminin işveren payı yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak tahsil edilecek. Standartlara uygun kişisel koruyucu donanım sağlamayan işverene idari para cezası uygulanacak. Acil durdurma halleri müfettişin insiyatifine bırakılmadan, mevzuatta açıkça belirtilecek. İşveren, ölümlü iş kazasında kusurlu bulunması halinde TCK'ya göre alacağı cezaya ilave olarak 2 yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek.

HAPİS CEZASI VERİLECEK

Durdurulan işyerinde, işe devam eden işveren, hapse girecek. Yeraltı maden işletmelerinde çalışanların kaydı ve konumlarının eşzamanlı takibi için 'çip sistemi' kurulması zorunlu olacak. Maden şirketleri, belli bir geçiş süreci içinde maden işçilerine hayat sigortası yapacak. Böylece özel sigorta şirketlerinin de ayrı bir denetim yapması sağlanacak.

MÜFETTİŞE KAMERA GELİYOR

Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı güvenliği teftişleri görüntülü ve fotoğraflı yapılacak. Yılda bir olan acil durum planları ve tatbikatları 6 ayda bir yapılacak. Acil durumlarda çıkışın kolaylıkla sağlanması amacıyla fosforlu bir 'hayat hattı' kurulacak. Yeraltı maden işletmelerinin en az 2 yoldan yerüstüne bağlanmaması durumunda iş durdurulacak. Maden sahalarının denetimi için faaliyetlerin izlenmesinin akredite bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması için düzenleme yapılacak.
Başta maden ocakları olmak üzere tehlikeli işlerde çalışan işçiler için güvenlik önlemleri artırılacak. Buna dikkat etmeyen işverenlere ağır cezalar verilecek.