Anadolu daha fazla 'BES'lenmeli

Anadolu'da daha çok vatandaşın bireysel emeklilik sisteminden yararlanması gerektiğini vurgulayan Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES ile ülke ekonomisinin daha uzun vadeli kaynaklara sahip olacağını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ekim 2014 Güncelleme 14 Ekim 2014, 00:00
Anadolu daha fazla ’BES’lenmeli

İÇİNDEKİLER

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) Eylül 2014 itibariyle 4.8 milyon kişiyi ve fon büyüklüğünün de 31 milyar lirayı aştığını belirtti. Sistemin en hızlı büyümeyi son 20 ayda yaşadığını ifade eden Sincek, sözlerine şöyle devam etti: "2013'ün başından itibaren başlayan yüzde 25'lik devlet katkısıyla beraber büyüme ivmesi arttı. BES'e, ülkemizde başladığı 27 Ekim 2003 tarihinden 2012 sonuna kadar geçen 110 ayda 3.1 milyon kişi katılmıştı ve fon büyüklüğü de toplam 20 milyar liranın biraz üzerine çıkmıştı. Devlet katkısıyla son 20 ayda, 1.6 milyon kişi daha BES'e katıldı ve toplam fon miktarı bu süre içinde 10.5 milyar lira artış gösterdi. Son 20 ayın performansını, önceki 110 ayla karşılaştırdığınızda, katılımcı sayısında da fon artışında da yüzde 50'nin üzerinde daha başarılı olunduğunu görüyoruz. Devlet katkısı, bireysel emekliliğin Anadolu'da da yaygınlaşması için bir tohum attı. Şimdi bayrağı devralma sırası bizde."

ANADOLU'YA TANITMALIYIZ
Sincek
, 2013'ten bu yana sektörde devam eden hızlı büyüme eğiliminin en az 5 yıl daha sürdürmesini beklediklerini belirtti. 2023 yılında bireysel emeklilik sistemine giren katılımcı sayısının 10 milyona, toplam fon büyüklüğünün ise 250 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini ifade eden Sincek, şunları ekledi: "Faizsiz finans prensiplerine uygun olarak hazırlayıp müşterilerimize sunduğumuz ürünlerle, bu konuda hassas pek çok vatandaşımızı ilk kez sigorta ile tanıştıracağız. Sektörümüzde beklenen hızlı büyümeye önemli bir katkı sağlayacağız." 2003'te başlayan BES'e bugüne kadar katılan kişi sayısı 4.8 milyonu buldu. EGM verilerine göre katılımcıların yaklaşık yüzde 30'u İstanbul'dan, yüzde 9.3'ü Ankara'dan ve yüzde 7.5'i İzmir'den oldu. Bu illeri sırasıyla Antalya, Bursa, Adana, Kocaeli, Muğla, İçe ve Konya izledi. Anadolu'nun potansiyeline vurgu yapan Ayhan Sincek, "Bu illerin yanı sıra Anadolu'nun diğer illerinde de bireysel emekliliğe yüksek ilgi olduğunu biliyoruz. Faizsiz, katılım esaslı ürünlerimizi sunup bireysel emekliliği çok iyi anlattığımızda buradaki potansiyeli çok iyi değerlendireceğimize inanı-yoruz" dedi.