Notçu baronlar

'Kredi derecelendirme kuruluşu' diye tanıtılan yapılar aslında para baronlarının yönetiminde. Önce notu düşürüp, sonra o ülkeden büyük paralar kazanıyorlar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2014 Güncelleme 18 Eylül 2014, 01:51
Notçu baronlar

İÇİNDEKİLER

Türkiye'deki istikrarı her türlü oyunu denemelerine rağmen bozamayan yerli ve yabancı işbirlikçiler, şimdi de ekonomiyi hedef aldı. Bunun için de kredi derecelendirme kuruluşları kullanılıyor. Türkiye'nin IMF ile ilişkisini bitirmesi ile birlikte harekete geçen, Gezi olayları sonrası ortaya çıkan koro ve 17 Aralık darbecileri, şimdi de ülkemizi finans sektörü üzerinden karalamaya çalışıyor. Bu lobilere en büyük destek ise paralel yapının elemanlarından geliyor.

HATA ÜSTÜNE HATA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da, kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarına tepki göstererek, "Bu açıklamalar siyaseten çökertemedikleri bir ülkeyi ekonomik noktada nasıl çökertiriz projesidir. Bunlar kendilerini ne zannediyor" şeklindeki ifadeleri, kredi kuruluşlarını tekrar gündeme getirdi. TAKVİM; ülkelere ve şirketlere not vererek yatırımları etkileyen Moody's, Fitch ve S&P'nin gerçek yüzünü araştırdı. Türkiye bu kuruluşları ilk kez 1994 krizi sırasında tanıdı. Peşpeşe not indirimlerinin ardından dolar zıplayınca adları 'sıfırcı hoca'ya çıktı. Aradan geçen yıllarda, verdikleri hatalı notlar ve çifte standartlı davrandıkları iddiası ile haklarında birçok soruşturma başlatıldı. Kasıtlı olarak hatalı not verdikleri ve piyasalarda manipülasyona yol açarak, hem birilerinin hem de kendilerinin cebini parayla doldurma amacı güttükleri iddiaları, gözlerin bu kuruluşların sahiplerine çevrilmesine neden oldu. Bu kuruluşların basit birer finansal şirketten çok, arkasında multi milyarder finans baronlarının olması dikkat çekti. Moody's, Standard&Poors ve Fitch'in ortaklıklarıyla ilgili araştırmalar, hepsinin patronunun paradan para kazanma peşinde olan işadamları olduğunu gösteriyor. Ülkelere ve şirketlere not vererek yatırım yapılıp yapılmayacağına karar veren bu patronların, diğer benzerlikleri ise hepsinin politikacılarla yakın ilişkide olması. Bu kuruluşların yöneticilerinin ağırlık olarak Yahudilerden olması da bir başka benzerlik alanı. Ancak aralarında radikal eğilimlere kapılmış Hristiyan işadamları da var.

MOODY'S'İN ORTAKLARI

ŞİRKET HİSSE ORANI %
Berkshire Hathaway Inc..........12.8
Capital World Investors..........12.6
ValueAct Capital.......................7.5
Vanguard Group, Inc...............5
T. Rowe Price Associates .........5
AllianceBernstein.....................3.9
BlackRock Institutional............ .3.7
State Street Global ...................3.2
Neuberger Berman..................2.7
Independent Franchise.......... ...2.5
I
NTECH Investment.................1.9
BlackRock Financial.................. .1.6

YAHUDi LOBİSi SAHNEDE
Dünya piyasalarında dev yatırımları bulunan, yani parayı yönetenlerle, kredi notunu verenlerin aynı kimseler olması dikkat çekiyor. Moody's'in ortağı olan şirketlerin yönetici ve sahiplerinin çoğunluğu Yahudi. İşte o baronlar:

WARREN BUFFETT:
Listenin en meşhur olanı Berkshire Hatthaway'in patronu Warren Buffett. Dünyanın en zenginleri listesinin tepesinden ismi hiç inmeyen Buffett'ın şirketinin, Moody's'te %12.8'lik hissesi var. Buffett, Yahudi lobisine yakınlığı ile biliniyor. Berkshire Hatthaway'in yönetiminde Bill Gates de var

FON YÖNETİYOR
ROY ROTHSCHİLD NEUBERGER: Neuberger Berman isimli fon yönetimi şirketi, Moody's'in tanıdık simalarından. Varlıklı bir Musevi ailenin çocuğu olan Roy Rothschild Neuberger'ın kurduğu şirket, fon ve servet yönetimi hizmeti veriyor. Şirketin Moody's'teki hissesi % 2.7.

ÜNLÜ MARKALARI BÜNYESİNE KATTI
JAMES F. ROTHENBERG: Capital World Investors Grubu'nu 1931'de kuran Jonathan Bell Lovelace, 1979'da hayata gözlerini yumdu. Grubun Yahoo'dan Volkswagen'a, Bayer'den Continental'e kadar dünyaca ünlü markalara ortaklıkları bulunuyor. Şu anda şirketin başında Almanya kökenli Rothenberg ailesinden James F. Rothenberg var. Rothenberg, yatırım dünyasında lider figürlerden biri.

'FİNK' ATIYOR!
LARRY FİNK: Yüzde 6'larda hissesiyle Moody's'in ortağı olan dördüncü şirket Blackrock'ın ana hissedarları PNC Financial Services ve Barclays. Blackrock'ın tepesinde ise kriz öncesi Wall Street'in en güçlü insanı olarak nam salan Başkan Larry Fink var. Fink, Californiya doğumlu bir Musevi.

YATIRIM PEŞİNDE
JOHN C. BOGLE: 20'nci yüzyılın 4 yatırım devinden biri olarak gösterilen Bogle'ın 2 şirketi Moody's'in hissedarı. Biri ValueAct Capital Management, diğeri ise Vanguard Group. Bu 2 şirketin Moody's'te yüzde 12.5'lik bir payı var. 85 yaşındaki Bogle da Yahudi Lobisi'ne yakın bir isim.


YARIN: PATRONLARI AYNI İSİMLER