Fatura oyunu

Elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeli gizlendi, tüketici isyan etti. Vatandaş alınan paraların açıklanmasını istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2014 Güncelleme 03 Eylül 2014, 00:51
Fatura oyunu

İÇİNDEKİLER

Vatandaşın elektrik faturası şikayetleri bitmiyor. Usulsüz şekilde alınan açma-kapama ücretlerinden sonra faturalarda gizlenen kayıp-kaçak bedeline de tepki yağıyor. Faturasının yaklaşık yüzde 10'unu kayıp ve çalıntı elektrik için ödeyen tüketiciler, "Hem dürüst aboneye bedel ödetiyorlar hem de bunları saklı tutuyorlar" diyerek tepkisini dile getiriyor. Tüketiciler, ücretlerin faturalarda belirtilmesini talep ediyor. 2009 yılında kayıp-çalıntı bedeli için kesilen oran yüzde 8.7 olarak belirtilirken, 2014 yılında bedelin yüzde 9.2'ye yükseldiği ifade edilerek, "Tutarın gizlenmesindeki neden gizli zam olabilir" yorumları yapılıyor.

YASALARA AYKIRI UYGULAMA
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarda bu parayı gizleyerek, Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi'nde yer alan bilgilendirme hakkını ihlal ettiğini söyledi. Abonelerin hangi bedeller için ne kadar para ödediğini faturasında görmesi gerektiğini aktaran Ağaoğlu, uygulama ile kamu düzenine uygun olarak abonelik yapmış tüketicilerin cezalandırıldığını da belirtti. EPDK'nın çözüm üretmesini isteyen Ağaoğlu, bu konuda Yargıtay Genel Kurulu'nun kararı olduğunu da belirtti.