BES'e katılım ağırlığı 25-45 yaş aralığı

MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES'e genç nüfusun büyük ilgi gösterdiğini belirterek, ekledi: Toplam katılımcıların yüzde 69'unu 25-45 yaş grubu oluşturuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2014 Güncelleme 26 Ağustos 2014, 01:10
BES’e katılım ağırlığı 25-45 yaş aralığı

İÇİNDEKİLER

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ağırlıklı olarak genç nüfusun ilgi duyduğunu ifade eden MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, "25 ile 45 yaş arasındaki katılımcılar, toplam katılımcıların yüzde 69'unu oluşturuyor" dedi. 2013 yılında uygulamaya giren yüzde 25'lik devlet katkısıyla BES'in büyük bir ivme kazandığını belirten Yurtseven, şunları söyledi: "2013, bireysel emeklilik sektörü için çok parlak bir yıl oldu. Yüzde 25 devlet katkısıyla beraber katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde ciddi bir büyüme gerçekleşti. Yüzde 25 devlet katkısıyla beraber sektör olarak yaklaşık 4 milyonun üzerinde katılımcı, 4.5 milyonun üzerinde sözleşme sayısı ve 25 milyar lira civarı fon büyüklüğüyle yılı kapattık." Bu büyümenin 2014 yılında da devam ettiğini anlatan Yurtseven, ilk 6 aylık rakamların sektörün yüzünü güldürdüğünü vurguladı. MetLife olarak, BES'te dördüncü yılı tamamladıklarını dile getiren Yurtseven, sistemdeki en genç şirket olduklarını kaydetti. Yurtseven, "1 Ağustos itibarıyla 141 bin 453 katılımcıya ve 470 milyon lira fon büyüklüğüne ulaştık. 2014 yılında hem MetLife'ın hem de sektörün Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki başarısının artarak devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

BES ESNEK BİR YATIRIM ARACI
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin işleyişi konusunda da bilgi veren Yurtseven, şöyle devam etti: "BES, yüzde 25 gibi başka hiçbir yatırım aracında bulunmayan devlet katkısıyla katılımcıların tasarruflarını kendi istedikleri şekilde değerlendirebilecekleri esnek bir yatırım aracı. Bireysel emekliliğin teşvik edilmesine yönelik olarak 1 Ocak 2013'ten itibaren devlet, tüm bireysel emeklilik katılımcılarının ilgili hesaplarına aylık olarak belirli bir oranda destek ödemesi gerçekleştiriyor. Bu oran, katılımcıların aylık ödediği katkı payı tutarının yüzde 25'i kadar." Katılımcıların sistemde devlet katkısına kademeli olarak hak kazandığını ifade eden Yurtseven, 18 yaşını aşmış, sisteme katılmayı arzu eden her Türk vatandaşının yüzde 25 devlet katkısından yararlanabileceğini söyledi. Yurtseven, bu avantajın sistemin daha geniş kitlelere yayılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

YABANCILARA ÖZEL YENİ ÜRÜN
Nisan'da uygulamaya alınan yönetmelikle, ikamet izni alacak yabancılara, özel sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu getirildi. Genelge, yeni başvuru yapacakların yanında, Türkiye'de oturma izni bulunan 2 milyon 442 bin yabancıyı da kapsıyor. Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, "İhtiyacı karşılamak üzere hızla harekete geçtik ve yabancı uyruklulara özel sağlık sigortası ürünümüzü pazara sunduk" dedi. Yabancı uyruklulara özel sağlık sigortasında, sigortanın geçerli olduğu anlaşmalı sağlık kurumlarında yatarak tedavi teminatı limitsiz, anlaşmalı olmayan kurumlarda ise yıllık 20 bin lira limit ile sunuluyor. Bu teminat kapsamında sigortalı katılım payı yüzde 20.

GENERALİ GRUP 2015 HEDEFLERİNİ DE AŞTI
Dünya çapında 60'tan fazla ülkede 65 milyon müşteriye hizmet veren Generali, 2014 yılının ilk yarısına dair finansal sonuçları açıkladı. Şirket, 2014 yarıyıl faaliyet sonucunu 2.5 milyar euronun üzerinde açıkladı. Söz konusu rakam 2013'ün ilk yarısıyla karşılaştırıldığında yüzde 9.5'lik bir büyümenin gerçekleştiğini gösteriyor. Net kazancını ise sabit bir seviyede koruyarak 1 milyar euro olarak açıklayan Generali, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Generali Grup, sigorta şirketlerinin temel gelir kalemi olan brüt yazılan primleriniyse 35 milyar euro olarak açıkladı. Sigorta şirketleri için hayati önem taşıyan sermaye yeterliliği göstergesi olan Solvency I oranı ise, grubun Ocak 2013'te açıklanan 2015 hedeflerinin de üzerinde gerçekleşerek yüzde 162 olarak açıklandı.

'PAZAR PAYIMIZ ARTIYOR'
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Generali Grup CEO'su Mario Greco, şunları söyledi: "Söz konusu sonuçlar hedeflerimize ulaşmak üzere hızla ilerlediğimizin bir göstergesi. Solvency I ve net serbest üretim fazlalığı hedeflerimize ulaştık. Ayrıca, özkaynak kârlılığı (ROE) hedeflerimize de gitgide yaklaştığımızı görüyoruz. Generali'nin pazar payını artırdığını ve hissedarlara önemli geri dönüşler sağladığımızı görüyoruz."

KLASİK OTOMOBİLLER NART GÜVENCESİNDE
Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği, tablolar, heykeller, mücevherler gibi lüks ürünler ve sanat eserlerine sunduğu özel teminatlara, kısa bir süre önce Klasik Araç Sigortası'nı da ekledi. Bu ürünle klasik otomobiller; yangın, hırsızlık, deprem, terör ve sergileme sırasında meydana gelebilecek olan hasar ve kayıpların yanı sıra, hem garajlarda hem de hareket halindeyken oluşabilecek tüm risklere karşı teminat altına alınıyor.

ASMA YAPRAĞINA SİGORTA
Tarsim (Tarım Sigortaları Havuzu), üreticilerin memnuniyetini en üst düzeye taşıyabilmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. TARSİM ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ve Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında, asma yaprağının devlet destekli tarım sigortası kapsamına alınması için çalışmalar başladı.

OTODAKİ DÜŞÜŞ SEKTÖRÜ VURDU

Bu yılın ilk yarısında sigorta sektörünün yüzde 5.4'lük büyüme oranının enflasyonun gerisinde kaldığını belirten AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, şunları kaydetti: "2014 yılında trafik sigortaları branşında ilk 6 ayda sadece 4.25'lik bir büyüme görüyoruz. Kasko branşında ise, büyüme bir yana, son dönemde bir daralma yaşanmış durumda. Elbette burada birçok etken var, ancak öncelikle otomobil piyasasında, özellikle sıfır araçların satışlarında yaşanan düşüşün etkisi oldu."

MAPFRE FİNANSAL GÜCÜNÜ KORUYOR
STANDARD&Poor's (S&P), Mapfre Re ve Mapfre Global Riskler'in notunu İspanya'nın ülke kredi notunun 3 puan üzerinde "A" seviyesine çıkarttı. Mapfre Group'un notunu "BBB+"ya yükselten S&P, Mapfre'nin finansal açıdan sağlamlığının altını çizdi. Standard&Poor's, Mapfre Re ve Mapfre Global Riskler'in kredi notunu "A-"den İspanya'nın ülke kredi notunun 3 puan üzerinde olan "A" seviyesine yükseltti ve görünümünü durağan olarak açıkladı. Aynı şekilde Standard&Poor's, Mapfre SA'nın da kredi notunu "BBB"den "BBB+" seviyesine yükseltti. S&P, Mapfre'nin finansal ve yönetsel gücünü önümüzdeki 2 yıl boyunca korumaya devam edeceğini öngörüyor.

TRAFİKTE PRİM ÜRETİMİ ARTTI

Trafik sigortalarında geçen yıla oranla 102 milyonluk prim artışı olmasının önemli olduğunu vurgulayan Ray Sigorta İcra Kurulu Üyesi, Oto Teknik ve Hasar, Rücu Direktörü Fahrettin Turan, mevcut şartlara göre bu artışın çok önemli olduğunu söyledi. Trafik sigortasındaki kâr sorununa değinen Turan, "Trafik branşında üretim kadar önemli bir husus da tabii ki kârlılıktır. Bu bakımdan 2011 yılında başlayan ortalama prim seviyesindeki artış trendi 2013 yılı sonunda mali tablolarda olumlu etkisini gösterdi" dedi.

'PAZAR PAYIMIZ ARTIYOR'
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Generali Grup CEO'su Mario Greco, şunları söyledi: "Söz konusu sonuçlar hedeflerimize ulaşmak üzere hızla ilerlediğimizin bir göstergesi. Solvency I ve net serbest üretim fazlalığı hedeflerimize ulaştık. Ayrıca, özkaynak kârlılığı (ROE) hedeflerimize de gitgide yaklaştığımızı görüyoruz. Generali'nin pazar payını artırdığını ve hissedarlara önemli geri dönüşler sağladığımızı görüyoruz."