Bankalar karlı çıktı

BDDK'nın bankaların ücretlerine fren getiren düzenlemesi tüketicileri memnun etmedi. Hesap işletim ücreti, kart aidatı gibi sorunlu masraflar kalırken; havale ve EFT de keyfi ücretlerle cep yakmaya devam edecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2014 Güncelleme 23 Ağustos 2014, 00:00
Bankalar karlı çıktı

İÇİNDEKİLER

Bankaların ücret ve komisyonlarından bezen tüketici, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) çalışmasından memnun kalmadı. BDDK'nın önceki gün duyurduğu yönetmelik taslağına göre; bankalar 20 kalem dışında herhangi bir ücret ve komisyon alamayacak. 26 kalemde alınan ücretler kaldırıldı. Ancak bu çalışma tüketicilerin tepkisini çekti.

DANIŞTAY İPTAL EDER
Tüketiciler, "Taslağa göre hesap işletim ücreti ve kart aidatı gibi esas sıkıntı yaratan ücretler alınmaya devam edecek. Mahkemelerin haksız bulduğu hesap işletim ücreti ve kart aidatı yasallaştırılıyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Tüketici dernekleri de taslağı eleştirdi. Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bu bir skandal. BDDK'nın hazırladığı bu taslak mevcut haliyle yürürlüğe girdiği taktirde Danıştay tarafından pek çok maddesinin iptal edileceği kuşkusuzdur. Taslağa baktığımızda ise bankaların yıllardır müşterilerinden emrivaki olarak tahsil ettikleri hukuk dışı pek çok ücret kaleminin yasal zemine oturtulmak istendiği görülmektedir" dedi.

ÜCRETLER YASALLAŞTIRILDI
TÜKODER Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu da, taslağın tüketiciyi korumadığını ifade etti. Yargı kararlarının hiçe sayıldığını ve bankaların kayrıldığını söyleyen Eroğlu, şunları kaydetti: "Konut kredilerinde kredi tahsis ücreti alınabileceği belirtiliyor. Tüketiciden faiz, komisyon vb. isimler altında yeterince ücret alınırken, neyi kapsadığı anlaşılmayan tahsis ücreti alınmasının sadece bankaya para kazandırmaktan öte bir yararı yok." Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise, "Bankaların almış olduğu 'Deli Dumrul' ücretleri yasal hale getiriliyor" ifadesini kullandı. Bireysel kredilerde 'dosya masrafı' yerine 'tahsis ücreti' alınacağını savunan Çakar, 100 bin lira konut kredisi çeken bir tüketicinin 500 lira ödeyeceğini belirtti.

BU ÜCRETLER ALINACAK
Kredi tahsis ücreti Kredi ekspertiz ücreti Taşınır ve taşınmaz rehin ücreti Hesap işletim ücreti Para çekme ücreti EFT ücreti Havale ücreti Swift ücreti Kredi kartı yıllık üyelik ücreti Ek kart yıllık üyelik ücreti Kart yenileme ücreti Nakit avans çekim ücreti Kiralık kasa ücreti Kampanyalı ürün ücreti Fatura ödeme ücreti Arşiv-araştırma ücreti Onaya bağlı bildirim ücreti Bakiye sorgulama ücreti Kamu kurumlarına yapılan ödemeler Üçüncü kişilere yapılan ödemeler

6 AYLIK KAZANÇLARI 12.5 MİLYAR LİRA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
'nun yönetmelik taslağıyla gündeme gelen bankaların ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir, bu yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 12.5 milyar lira oldu. Bu gelirin 9.6 milyar lirasını bankacılık hizmet gelirleri, 2.8 milyar lirasını da kredilerden alınan ücret ve komisyonlar oluştururken, söz konusu gelirin toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 63 olarak hesaplandı. Bankalar, bu hizmetler karşılığında geçen yıl yaklaşık 22.5 milyar lira gelir elde etti.