Tavuk budu istiyorus

Kendisine yaptırım uygulayan ülkelerden ürün alımını durduran Rusya, tavuk ihtiyacı için alternatif arıyor. Türkiye avantajlı durumda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2014 Güncelleme 20 Ağustos 2014, 02:00
Tavuk budu istiyorus

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle birçok Batılı ülkeye karşı yaptırım kararı almasının ardından, büyük bölümü ABD'den alınan tavuk ihtiyacının giderilmesi için alternatif tedarikçi arayışları gündeme geldi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Batı'nın Ukrayna nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarına 'gıda kozunu oynayarak' cevap verip, ABD, AB, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten gıda, tarım ürünü ve hammadde alımını 1 yıllığına yasaklamasının ardından piyasada kümes hayvanı eti arzının azalması bekleniyor. Rusya, bu ihtiyacı gidermek için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu alternatif tedarikçilerle görüşmelerini sıklaştırıyor.

OTOMOBİL İTHALATINA SINIR
Sektör uzmanları, Ruslar'ın tavukta en çok but kısmını tercih ettiğini belirterek, bu nedenle et konusunda en önemli açığın 'tavuk budu' olacağını ifade etti. Uzmanlar, Moskova'nın yaptırım krizinde de önceliği Türkiye'ye verdiğini vurguladı. Öte yandan Rusya, gıda ve gazdan sonra ülkesinde üretim yapmayan otomobil firmalarından ithalatı da yasakladı.

ÜRETİM FAZLASI VAR
Sektör uzmanları, Türkiye'nin beyaz ette üretim fazlası olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu noktada karşılıklı bir ortak nokta bulunursa çok hızlı bir yol alabiliriz. Çünkü Türkiye hem önemli bir pazar hem de mesafe olarak Rusya'ya yakın. İkili ilişkilerimiz üst seviyede. Ancak Rusya rekabetçi fiyat ister."