Emekliye toplu sözleşme

Yılda iki kez enflasyon farkı alan İşçi ve Bağ-kur emeklileri memurlar gibi zam oranlarının toplu sözleşme ile belirlenmesini istiyor. Bu sayede 10 milyon emekli aynı zammı alacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2014 Güncelleme 17 Ağustos 2014, 00:00
Emekliye toplu sözleşme

İÇİNDEKİLER

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri alacakları zam oranlarının bir kurala bağlı olarak belirlenmesini istiyor. Türkiye'de üç ayrı kurumdan emekli bulunuyor. Eski adıyla SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı mensupları olarak ayrılan emekliler, 2008'den sonra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşti. Buna rağmen hala işlemler ve uygulamalar farklı olarak sürdürülüyor. Bunların başında da zam sistemi geliyor. Memur emeklileri, diğer memurlar ile birlikte yapılan toplu sözleşmede ortaya çıkan zam oranlarını alıyor. Bu oranlara ayrıca oluşursa enflasyon farkı da ekleniyor. Buna rağmen işçi ve Bağ- Kur emeklilerinin böyle bir şansı bulunmuyor.

ARADAKİ FARK KALKSIN
İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise her yıl iki kez enflasyon farkı alıyor. Buda ortaya çıkan 6 aylık enflasyon oranına bağlı olarak gerçekleşiyor. Eğer enflasyon düşük çıkarsa fark da düşük oluyor. Sayıları 8 milyonu bulan işçi ve Bağ-Kur emeklileri bu adaletsizliğin giderilmesini bekliyor. Emekliler, "Madem SGK çatısı altında birleşme oldu bizler de bu toplu sözleşmelerde yer alalım ve hakkımız olan zam oranlarına kavuşalım. Bu sayede aradaki uçurumlar giderilir" dediler.

MAAŞIMIZ DÜŞÜK
Öte yandan memur emeklilerinin büyük kısmı da maaşlarının az olmasından şikayetçi. Memur emeklileri intibak gibi düzenlemelerin kendileri için yapılmadığını, maaşlarının birçok işçi emeklisinin de altında kaldığını belirterek, yeni bir emekli maaş sistemi getirilmesini istiyor.