Barış trafiği!

Borç barışını da içeren torba yasada geri sayım başladı. Yasa, MTV ve trafik cezası borcu olan 6 milyon kişi ile muayeneyi kaçıranların yüzünü güldürecek. Yasa çıktıktan sonra harekete geçen araç sahipleri, faiz yükünden kurtulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2014 Güncelleme 10 Ağustos 2014, 01:28
Barış trafiği!

İÇİNDEKİLER

Meclis'te görüşülen torba yasa tasarısı, araç sahiplerinin de yüzünü güldürecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, torba yasa olarak bilinen ve kamu alacaklarının yapılandırılmasını da içeren tasarının, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik para cezası borcu olan yaklaşık 6 milyon kişi ile araç muayenesini zamanında yaptıramayanlar için önemli fırsat sunduğunu belirterek, "Araç sahiplerini bu fırsattan yararlanmaya davet ediyorum" dedi.

'FIRSATI KAÇIRMAYIN'
Torba tasarıdan en fazla yararlanacak kesimin araç sahipleri olacağına dikkati çeken Şimşek, bu kişilerin borç yüklerinde önemli bir azalma olacağını ifade etti. Yıllar boyunca araç muayenesini yaptırmadığı için MTV ve trafik cezalarını da aksatan araç sahiplerinin, kanun çıktıktan sonra hemen hareket etmeleri halinde önemli avantajlar elde edeceklerini söyleyen Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "Araç sahipleri, 30 Nisan 2014 itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş MTV borçları ile bu tarihten önce kesinleşmiş trafik para cezalarını yasa kapsamında ödeyebilecek. Ayrıca, araç muayenesini süresinde yaptırmamış olanlara da önemli avantaj sunuyoruz. Söz konusu araç sahipleri, bu yılın sonuna kadar muayenelerini yaptırmaları koşuluyla muayene ücretleri üzerinden gecikilen süre için alınması gereken aylık yüzde 5 gecikme faizi yerine daha düşük oranlarda hesaplanan gecikme faizi ödeyecek."

GECİKME FAİZİNE İPTAL, BORCA TAKSİT
MTV mükelleflerine sağlanan imkanlar şöyle: 30 Nisan 2014'ten önce tahakkuk eden MTV'lerin (2014 için tahakkuk eden MTV ikinci taksiti hariç), bu vergiye bağlı vergi cezalarının tamamı, gecikme faizi/gecikme zammı yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden ise vazgeçilecek.

31 ARALIK'A KADAR MUAYENE ŞARTI
Araç muayenesini süresinde yaptırmamış olanlara da avantajlar sağlanıyor. Bu kişilere, 31 Aralık 2014'e kadar muayene yaptırmaları şartıyla muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken aylık yüzde 5 gecikme faizi yerine, araçlarını daha düşük bir maliyetle muayene ettirebilmeleri imkanı verilecek. Söz konusu kişiler, yasanın yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, yasanın yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için ise aylık yüzde 1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarı ödeyecek.

120 LİRANIN ALTI SİLİNİYOR
Trafik idari para cezaları, köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı; bu cezalara uygulanan aylık yüzde 5 oranındaki faizler yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek. Aylık yüzde 5 oranında hesaplanan faizlerin tahsilinden ise vazgeçilecek. Yasa kapsamında yapılandırılan tutarlar peşin, 6, 12 ve 18 eşit taksitte ödenebilecek. 31 Aralık 2013'ten önce verilmiş olan ve tutarı 120 liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ilgililerine tebliğ edilmesinden, tebliğ edilmiş olanların ise tahsil edilmesinden vazgeçilecek.

10.4 MİLYAR LİRALIK ALACAK

MTV ve trafik cezalarıyla ilgili düzenlemenin yaklaşık 6 milyon araç sahibini ilgilendirdiğini ifade eden Bakan Şimşek, bu kapsamda yapılandırılacak kamu alacağı tutarının 10.4 milyar lira seviyesinde olduğunu söyledi.