Paralel oyun

4.5 milyarlık mevduat çıkışı olan, batık kredileri 2.5 milyara ulaşan Bank Asya için paralel bürokratlar iş başında. TMSF korkusu yaşayan paralel bürokratlar, Bank Asya'yı kurtarmak için Ziraat Bankası'na pazarlamaya çalıştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ağustos 2014 Güncelleme 09 Ağustos 2014, 01:59
Paralel oyun

İÇİNDEKİLER

Cemaatin bankası Bank Asya'yı paralel bürokratların koruduğu ortaya çıktı. Ekonomi yönetimindeki paralel bürokratların; Bank Asya'yı Ziraat Bankası'na sattırarak kurtarma operasyonuna girdikleri öğrenildi. Bank Asya'da bu yılın ilk çeyreğinde 4.5 milyar liralık mevduat çıkışı oldu. Sermaye yeterlilik rasyosunu tutturabilmek için iştirak satan Bank Asya, panik havasını önlemek için 24 Mart'ta Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmelerine başladığını ortaya attı. Bu açıklamayla Bank Asya hisselerinin değeri 3 günde yüzde 53 yükseldi. Banka, ortaklık yalanını 5 ay sürdürdü. Hem mevduat çıkışını hem de hisse düşüşünü engellemeye çalıştı. Ancak kurtarma operasyonu tutmadı.

BATIK BÜYÜYOR
Mart'ta Bank Asya'da tasfiye olunacak alacakların 668.6 milyon TL ile kullandırılan fonların yüzde 7.2'sine ulaştığı açıklandı. Bank Asya'nın takipteki kredileri ilk çeyrekte yüzde 50 artarak 1.2 milyar TL'ye ulaştı. Bank Asya'nın takipteki kredilerinin Haziran sonunda 2.5 milyar liraya çıktığı tahmin ediliyor.

BORSADA DA KORUNUYOR
Bank Asya'nın koruma altına alındığının en önemli göstergelerinden biri de Borsa İstanbul'un tavrı oldu. Katarlılar ile ortaklık görüşmeleri açıklandığında bankanın hisselerindeki yüzde 53'lük yükselişe seyirci kalan Borsa İstanbul yönetimi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Ziraat Bankası Bank Asya'yı alabilir" sözlerinin ardından yaşanan yüzde 8.2'lik artışa da müdahale etmedi. Ertesi gün, Başbakan Başdanışmanı Yiğit Bulut'un "Böyle bir girişim yoktur" sözlerinin etkisiyle hisseleri düşmeye başlayan şirketin tahtası kapatıldı. Borsa İstanbul yönetimi, Bank Asya'nın gerek QIB ile ortaklık görüşmelerinin fesh edildiğine ilişkin, gerekse de vergi tahsilatı protokolünün iptaline yönelik açıklamaların ardından da dün tahtayı açmadı.

TMSF KORKUSU
Ekonomi uzmanları; paralel bürokratların Bank Asya'yı Ziraat Bankası'na sattırma planının arkasında, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) devreye girmesinden endişe edilmesi olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre; TMSF'nin çok geniş yetkileri var. El koyduğu bankalardaki tüm ortakların mal varlıklarına el koyabiliyor. Ortakların tüm akrabalarının mal varlıklarını inceliyor. Yargı yolu açılıyor.