Roman havası

Sakarya'da kentsel dönüşüm ile Romanlara 204 adet konut yapılıyor. Roman kültürü dikkate alınarak tasarlanan proje, 2 ve 3 katlı yapılardan oluşuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2014 Güncelleme 07 Ağustos 2014, 00:05
Roman havası

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sakarya'da yaşayan Romanlar için 204 adet konut yapıyor. Renk seçiminden mimarisine kadar Roman kültürü dikkate alınarak yapılacak konutlar, 2 ve 3 katlı olarak tasarlandı. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan konutlar, Roman vatandaşların yaşam tarzı, mekansal alışkanlıkları, kültürel değerleri, ihtiyaç ve talepleri göz önünde bulundurularak projelendirildi. Romanlar'ın, kişisel, sosyal ve kültürel renkliliklerini sürdürmeleri için özen gösteren Bakanlık, Romanlar'ın alandan uzaklaşmaması için kentsel dönüşümü mahallenin eski yerinde gerçekleştirecek.

RENGARENK KONUTLAR
3 katlı yapılarda 144 metrekare, 2 katlı yapılarda ise 91 ve 97 metrekare olarak tasarlanan konutların renk seçimi Romanlar'ın kültürel zenginliklerine hitap edecek şekilde belirlendi. Romanlar'ın eğlenceli yaşamlarını sürdürmelerine imkan sağlamak amacıyla konutlar avlularla irtibatlandı. Geniş caddeleri ve meydanlara çıkan sokaklarıyla nefes alacak olan Roman Mahallesi, yeşil alan ve diğer sosyal donatı alanlarıyla yeni bir yaşamın kapılarını açacak. Eskisinden daha yeşil olacak mahalle, meydanları ve başta halk eğitim merkezi olmak üzere sosyal donatı alanlarıyla göz dolduruyor.

YIKIMLAR YIL SONUNDA
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Erenler ilçesi Yenimahalle ve Küpçüler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilmesi için Erenler Belediyesi de ön çalışmalarını tamamladı. Proje çalışmalarının bitmesiyle birlikte yıl sonu itibarıyla yıkımlara başlanması öngörülüyor.

TÜM SORUNLARI BİTİYOR
Kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen Sakarya Caddesi üzerindeki Roman Mahallesi mevcut haliyle, birbirine bitişik evleri, çıkmaz sokakları, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının bulunmaması, güvenlik ve sağlık şartlarının yetersizliğiyle elverişsiz bir yaşam alanı sunuyor. Pek çoğu ayakta bile zor duran evlerde yaşayan Romanlar, mevcut mahallede altyapı sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalıyor. Sokakların bağlantılarının düzenli olmaması nedeniyle ambulans, itfaiye ve polis araçlarının ilerlemekte zorlandığı mahalle, kentsel dönüşümle birlikte tüm sorunlarından kurtulacak.

PALLADİUM TOWER'DA GERİ SAYIM
Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından İstanbul Ataşehir'de hayata geçirilen ofis projesi Palladium Tower'da teslimler geçen ay başladı. Ofislerde yapılacak dekorasyon çalışmalarının ardından kapılar ise Ekim'de açılacak. İskanı alınan ve henüz yaşam başlamadan yüzde 45 doluluk oranına ulaşan proje, 43 katta toplam 55 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip. Projede 700 metrekare bahçeli restoran, 4 bin metrekare mağaza ve 300 metrekare kafe de bulunuyor.

HEDEF ÇEKİM NOKTASI OLMAK
LEED Altın sertifikası adayı olan proje, her katta yer alan kent bahçeleri ve tek katta bin 96 metrekareye varan verimli kullanım alanıyla da Ataşehir'de yer alan ofis kullanıcıları için çekim noktası olmayı hedefliyor. Palladium Tower projesi, ofis mimarisinde dünya çapında en önde gelen mimari ekiplerden Swanke Hayden Connel tarafından geliştirildi.

DÖNÜŞÜM FİRMALARINA ÇEKİDÜZEN VERİLDİ
Kentsel dönüşümde uygulamadan kaynaklanan duraksamaların önlenmesi için Uygulama Yönetmeliği'nin bazı maddeleri değişti. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, 'kervan yolda düzelir' ilkesi doğrultusunda dönüşümde küçük ayarlamaların bundan sonra da süreceğini belirtti. Prof. Dr. Öngören, yönetmelik ile başta riskli yapı tespiti yapan lisanslı kuruluşlara çekidüzen verildiğini söyleyerek, "Artık inşaat halinde ikamet edilmeyen, metruk, yıkık ve bütünlüğü bozulmuş binalara rapor düzenlenmeyecek" dedi.

'ANKARA'NIN EKSENİ KAYIYOR'
BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, Ankara'nın merkezi denilince akıllara önceleri Çankaya ve civarı gelirken, şimdilerde Eskişehir Yolu, Konya Yolu ve Söğütözü bölgesinin yeni merkezler olarak öne çıktığını söyledi. Bezci, 'altın üçgen' tabiri kullanılan bölgedeki yeni yapılaşma ve hareketliliğin Ankara merkezinin eksenini kaydırdığını belirtti. Altın üçgende hayata geçirdikleri Besa Kule İş Merkezi projesinin, iş dünyasına farklı bir soluk getirmesinin yanında, lokasyonu itibarıyla da iş yaşamını kolaylaştıracağını kaydeden Bezci, şöyle konuştu: "Çukurambar'da konumlanan projemiz, 7 bin 590 metrekare arsada, yatay ve dikey konumlu 2 bloktan oluşuyor. Projede, 104 ofis ve 25 mağaza yer alıyor. Her katta bulunan terasları ve B bloktaki iç bahçesiyle keyifli mola imkanları da sunan projemiz, açılmayan pencere devrine de son veriyor."

TİCARİ GAYRİMENKULE GÜVEN GERİ GELDİ
75 ülkede, 200 ofisi ve 52 bin 700 çalışanıyla yerel, bölgesel ve küresel ihtiyaçlara cevap veren JLL'in Türkiye ofisi 'Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü' raporunu yayınladı. Yılın ilk yarısının değerlendirildiği raporla ilgili konuşan JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Türkiye piyasalarına güvenin geri geldiğini vurgulayarak, "İstanbul, ülkemizin en gelişmiş ve aktif ofis pazarı olmaya devam ediyor. Lojistik pazarında, 5 yılda yüzde 48 büyüme bekleniyor" dedi.

KALE'DEN 10 YIL ÜRÜN GARANTİSİ
Mantolama sisteminde 10 yıl ürün, 2 yıl uygulama garantisi sunan Kale, ısıtma ve soğutma amacıyla yapılan harcamalarda yüzde 50'ye varan tasarruf sağlıyor. Yalıtımın ancak kaliteli malzemelerle sağlandığını söyleyen Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, "Kalitesiz, ucuz ürün, yalıtım sağlayamadığı gibi, ek maliyetler çıkarıp bütçeye zarar verir" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLENMELİ
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve yerli fotovoltaik panel üreticileri, sektörün gelişimine yönelik sorun ve önerilerini Enerji Bakanlığı'na sundu.

Günder üyeleri, sektörün öncelikli olarak niteliksiz ithalata karşı koruma beklediğini belirterek, kamu alımlarıyla yerli üreticinin desteklenmesini istedi.

Özlem KAMER TERCANLI