Bayramda çalışacak olanlar dikkat!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2014 Güncelleme 27 Temmuz 2014, 01:24
Bayramda çalışacak olanlar dikkat!

İÇİNDEKİLER

Yarın Ramazan Bayramı'nı kutlamaya başlayacağız.
Bayramda çalışanların büyük kısmı izin yaparken, bir kısmı ise işyerlerinde mesaide olacak.
Çalışanların bu konuda bazı hakları var.

* İşçi isterse çalışır
İş Kanunu'na göre ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçi isterse çalışır. İşçi istemezse işveren zorla çalıştıramaz.

* İş sözleşmesine dikkat!
İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacağına ilişkin bir hüküm varsa işçi, işveren istediği zaman bugünlerde çalışmak zorundadır.

* Bayramlarda yevmiye iki kattır
Ulusal bayram ve genel tatil çalışması ücreti kanuna göre bir kat fazla ödenir. Yani işçinin günlük yevmiyesi 50 TL ise bayramda çalıştığı her gün için 100 TL yevmiye alır.

* 3 yıldır bir firmada SSK'lı olarak çalışıyorum. Maaşım bin 800 TL fakat, primim başlangıçtan itibaren asgari ücret üzerinden yatırılıyor.
Maaş hesap ekstrelerimin hepsi elimde bulunmaktadır. Kaşesiz ve imzasız da olsa elimde var. Emekliliğim yakın. İşten ayrıldığımda tazminatımı asgari ücretten değilde ismen açıkça yazılı olan maaş tutarım üzerinden alabilir miyim? 5...911000 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre 10 işçiden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde ücretlerin banka aracılığı ile ödenmesi gerekir. Eğer ücretiniz daha fazla olduğu halde asgari ücret üzerinden ödeniyorsa elinizde de aldığınız gerçek ücretle ilgili kayıtlar mevcut ise işverenlik asgari ücret üzerinden tazminat öderse, iş mahkemesine dava açarak, gerçek ücretiniz üzerinden tazminatınızı talep edebilirsiniz.

* 3 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Haftada 45 yerine 65 saat çalışıyorum. 1 yıldır zam vermiyorlar. Çalışma Bakanlığı'na veya iş mahkemesine gitsem beni haklı bulurlar mı? 5...393505 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Her saat ücretinin yüzde 50 arttırılması suretiyle zamlı olarak fazla mesailerin ödenmesi gerekir. Fazla çalışma ücretleriniz ödenmiyor ise Çalışma Bakanlığı'na veya iş mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz. İşyerinde fazla çalışma yaptığınıza ilişkin belgeleri de dilekçenize eklemeniz gerekir. Eğer delilleriniz sağlamsa haklı bulunursunuz. İş sözleşmenizde her yıl yapılacak zam oranı belirtilmemiş ise ve ücretinizde asgari ücretin altında değilse işverenden herhangi bir zam talebinde bulunamazsınız.

* Özel bir firmada 4 yıldır çalışıyorum. Bu zamana kadar her yıl yıllık izinlerimi 3 gün, 4 gün, 5 gün vb. gibi parça parça kullandım. İşten dolayı toplu olarak izin yapamadım. Bu yasal mı? Yıllık izin hakkım ne kadardır? İzinler parça parça bölünebilir mi? İsimsiz
İş Kanunu'na göre 5 yıla kadar kıdemi olan bir işçinin 14 gün yıllık izin hakkı vardır. Bu sürelerin işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak izin süreleri işçi ile işverenin anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. Bunun dışında yıllık izinler bölünemez.

Ne zaman emekli olurum?

* 01.09.1971 doğumluyum. Sigorta girişim 24.09.2005'te, 2 çocuğumdan sonra yapıldı. Ne zaman emekli olabilirim? 5...626114 Nolu SMS
2005 yılındaki başlangıcınıza göre 4500 prim gün, 25 yıl, 58 yaştan kısmi, yine 58 yaş ve 7000 prim günden tam emeklilik şartlarına tabisiniz. Başlangıçtan önceki doğumları borçlanamazsınız.

* 03.08.1999 tarihinde Tarım Bağ-Kur'una başladım, eksiksiz yatırıyorum. Kaç yıl yatıracağım ve kaç yaşında emekli olacağım. 5...670912 Nolu SMS
Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 58 yaşa tabisiniz. 9 aylık askerlik borçlanıp öderseniz 57 yaşa tabi olabilirsiniz. Ayrıca yine 58 yaş ve 5400 prim gün ile kısmi emekli olabilirsiniz.

* 1967doğumluyum, sigorta başlangıcım 1990 Eylül ayı, Haziran sonu itibariyle prim gün sayım 2592. Ne zaman emekli olurum? Ender
Sigorta başlangıcınıza göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerlik varsa ve işe başlamadan önce ise 11 aylık askerlik borçlanarak 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz ama prim gün sayınız az olduğundan hepsini ödemelisiniz. Bu durumda 6.5 yıl daha prim ödemeniz gerekir.