Emekli borçtan kurtulacak

Meclis maratonu süren torba yasa tasarısı, emeklileri de sevindirdi. İşyeri olan emeklilerin birikmiş Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarının faizleri silinecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Temmuz 2014 Güncelleme 10 Temmuz 2014, 00:00
Emekli borçtan kurtulacak

İÇİNDEKİLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren torba yasa tasarısı, emeklililerin de yüzünü güldürdü. Sosyal Güvenlik Destek Primi borcu olan emekliler, rahat nefes alacak. Bu borçların faizleri silinecek, ana para yeniden yapılandırılıp taksitlere bölünecek. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı barış paketinde, işyeri olan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçları da bulunuyor. Emekliler, bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından yatırılıyor. Ancak emekli, işyeri açarsa bu kesintiyi kendisi ödüyor. Emekli maaşından yüzde 15 oranında SGDP kesintisi yapılıyor.

36 AYDA ÖDEYECEK
Küçük bir dükkan işleten ya da bir şirkete ortak olan emeklilerin bir kısmı, bu durumlarını bildirmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu geriye doğru borç çıkarıyor. Bu borçları biriken emekliler, torba tasarıyla rahatlayacak. Çoğu küçük esnaf olan bu emeklilerin SGDP borçları yapılandırılacak. Borçların faizi silinecek, TÜFE oranında artırılan ana para da taksitlere bölünecek. Emekliler, SGDP borçlarından 18 taksitte ödeme yaparak kurtulabilecek. Bu taksitler iki ayda bir ödeneceği için de 36 aylık bir vadesi olacak.

2 İŞÇİ VARSA SİLİNEBİLİR!
Torba tasarıya sosyal güvenlik destek primi ile ilgili bir düzenlemenin daha eklenmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir süre önce yaptığı açıklamada, "2 kişi istihdam eden emekliden destek primi almayalım diyoruz. Böylece yüzde 15 destek primi vermeyecek. Konuyu Başbakan'la da görüşeceğiz. İstihdamı da teşvik etmiş olacağız. Düşünün sadece bir kişi çalıştırsa 4-5 kişilik ailenin geçindirilmesi anlamına geliyor" demişti. Söz konusu düzenlemenin de torba tasarıya ekleneceği beklentisi var. Bu düzenleme tasarıya eklenirse, 200 bine yakın emeklinin yüzde 15 kesintisi ortadan kalkmış olacak. Açtığı işyerinde 2 kişi çalıştıran emeklilerin maaşından Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmeyecek.

YARIN: BAĞ-KUR'LUYA SAĞLIK MÜJDESİ