120 liranın altı siliniyor

Torba yasa, vatandaşın devlete olan borçlarını yapılandırırken, bazı kalemleri ise tamamen siliyor. Bunlar 120 liranın altındaki cezalar ile geçiş ücreti gibi borçlardan oluşuyor. Bu borçlar, tebliğ edilmeden yok sayılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2014 Güncelleme 09 Temmuz 2014, 00:50
120 liranın altı siliniyor

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaşın dört gözle beklediği torba yasada son viraja girildi. Yasanın borçların yapılandırılmasıyla ilgili bölümü, yaklaşık 20 milyon vatandaşın vergiden prime kadar borçlarının yapılandırılmasını öngörüyor. Yasa çıktığında yaklaşık 160 milyar liralık borç yapılandırılacak ve 18 taksite kadar bölünebilecek. Bu taksitler iki ayda bir ödeneceği için de 36 aylık bir vadesi olacak. Üstelik faizler de silinecek Bazı borçların ise tamamen silinmesi gündemde. Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Sigara cezaları dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. Bu arada 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş ücretlerinden de tebligat yapılmayarak vazgeçiliyor. Yine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun kapsamında 2007 yılı öncesi kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asıl alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.

6 MADDE EKLENDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıya, 6 yeni madde daha ihdas edildi. İhdas edilen maddelere göre; kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında kalan mera, yaylak ve kışlak gibi yerler, kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan yerlerden sayılarak tahsis amacı değiştirilebilecek. Belediye sınırları içinde kalan yerlerde, imar dönüşümü ile ilgili yatırım yapılacağı zaman mera komisyonunca inceleme yapılacak. Alternatif alan varsa söz konusu yatırım buraya yönlendirilecek. Televizyonda yayınlanan programlarda tütün ürünlerinin kullanılamayacağı hükmünün ihlal edilmesi halinde, yayın yapan kuruluşa, ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 1'inden 3'üne kadar idari para cezası verilecek. Bu miktar 10 bin liradan az olmayacak.

YASA GENİŞLİYOR

Torba yasa tasarısı henüz kanunlaşmadı. Bu yüzden de TBMM'de görüşmeler sırasında yeni önergelerle değişikliğe uğradığı gibi, yeni maddelerle de büyüyor. Bu yüzden bazı konularda son şekli verildiğinde yeni gelişmeler de yaşanabiliyor.

YARIN: ÇALIŞMA HAYATI DEĞİŞİYOR