Ramazan bereketi

Bir hafta sonra başlayacak olan Ramazan, esnafın umudu oldu. Piyasada 7-8 milyar liralık hareketlilik bekleniyor. Uzmanlar fırsatçılara karşı uyarıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2014 Güncelleme 22 Haziran 2014, 00:00
Ramazan bereketi

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayı manevi havasının yanında piyasaları da bereketlendirecek. Özellikle gıda sektörü 7-8 milyar liralık bir ekonomik hareketlilik yaşayacak. Önümüzdeki hafta yoğunlaşacak Ramazan alışverişi ile esnafın da yüzü gülecek. Sadece vatandaşın alışverişi değil, hayırseverlerin bu aya özel harcamaları da piyasalara katkı yapıyor. Ramazan kolilerinin satışından, 3 milyar lirayı bulan bir ekonomi oluşacak.

ZAMCI İŞBAŞINDA
Alışverişte en çok tepki çeken konu ise fırsatçı zamları. Ramazana birkaç hafta kala etiketleri değiştiren fırsatçılar, kuru bakliyattan kahvaltılık ürünlere, hurmadan sebze-meyveye ve et ürünlerine kadar birçok ürüne yüzde 100'ü bulan zamlar yaptı. Uzmanlar vatandaşları uyararak, etiketleri iyi kontrol etmelerini ve zam yapan firmalardan alışveriş yapmamalarını tavsiye ediyor. Vatandaşlar ise yetkilileri göreve çağırarak, hem sağlık açısından hem de mali olarak denetlemelerin sıklaştırılmasını istiyor. Yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, fırsatçılara karşı uyararak, "Vatandaşımız fiyatları takip etsin. Fiyatları artıranlardan da alışveriş yapmasın. Özellikle büyük bir rekabet içine giren marketlerin açıkladığı ramazan paketi fiyatlarına, sattığı ürünlerin kalitesi ve evsafına dikkat edilsin. Aldığınız her ürünün son kullanma tarihine iyi bakılmalıdır" dedi.

İftar maliyeti 1.346 lira
Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre; Ramazan ayı boyunca 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti bin 346 lira. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 44,88 lira, Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise bin 346,40 lira olduğu belirtildi. 2013'te 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti bin 168 liraydı.