İşsize nakit

İşsizlik çeken ve muhtaç durumdaki kişilere, iş bulana kadar nakit desteği verilecek. Bunların iş bulmalarına da yardımcı olunacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Haziran 2014 Güncelleme 17 Haziran 2014, 00:00
İşsize nakit

İÇİNDEKİLER

Sosyal yardım alanların istihdama kazandırılması ve sürekli gelire kavuşturulmasına yönelik hazırlanan 'Sosyal Yardım Yararlanıcılarının Belirlenmesine Yönelik Puanlama Formülü' çalışması tamamlandı. Gelir testinin yanı sıra, yardımlar da bu formüle göre dağıtılacak.

UYGULAMA 2015'TE
Uygulamanın bu yıl içinde test edilmesi ve 2015 itibariyle bütün yardım sisteminde zorunlu olarak kullanılması planlanıyor. Çalışma içindeki en önemli düzenlemeye göre de yardıma ihtiyaç duyan her işsize nakit yardım planlandığı, bunun da süreli ve şartlı verileceği belirtildi. SGK kaynakları, çok sayıda kişinin çalışabilir durumda olduğu halde iş piyasasının dışında kaldığı ya da iş bulamadığına dikkat çekti. Yetkililer, bu durumun önüne geçmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İŞKUR'un ortak çalışma yaptığını, mükerrer yardımları önledikleri ve sosyal yardım başvurularıyla aynı anda İŞKUR'a işsizlik kayıtlarının da yapıldığını belirtti.

MAĞDURİYET OLMAZ
Çeşitli dönemlerde sosyal yardım ya da sağlık sigortası (yeşil kart) teşviğinin istihdama katılımı kısıtladığı, iş aramaktan caymalara ya da kayıt dışı çalışmalara yol açtığı yönündeki eleştirileri haklı bulduklarını ifade eden SGK yetkilileri, ancak bunların kısıtlanmasına yönelik girişimlerin de zor durumdaki kişileri mağdur etme riskini doğurduğunu vurguladı. Bu nedenle bir yol haritası hazırlandığını belirten yetkililer, Ulusal İstihdam Stratejisi'nde de ana eksenlerden birinin bu olgu olduğunu kaydetti.

İŞKUR İŞ BULACAK
Ulusal İstihdam Stratejisi'nde, uygulanacak politikalara göre, işsizlik ödeneğinden yararlanmanın esnekleştirilmesi, verilen ödeneğin artırılması planlandı. Belirlenen hedeflere göre, 2023'e kadar sosyal yardım alanlardan çalışabilir durumdakilerin tamamına mesleki eğitim verilecek. Her yıl, sosyal yardım alanların yüzde 25'i işe yerleştirilecek.

ÇALIŞAN SAYISI 25 MİLYON 583 BİN
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Mart döneminde 2 milyon 747 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise aynı ayda yüzde 9.7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9.1, kadınlarda ise yüzde 11 oldu. Aynı dönemde; 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 16.7 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 9.9 oldu. Mart'ta 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 25 milyon 583 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 45.1 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 316 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 268 bin kişi oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 20.8'i tarım, yüzde 21'i sanayi, yüzde 7.1'i inşaat, yüzde 51.2'si ise hizmetler sektöründe yer aldı.