Müjde torbası

Torba tasarı Meclis'e sevk edildi. Taşeron işçilere ve madencilere önemli haklar getiren tasarıdan, doğum borçlanması müjdesi ile genel sağlık sigortası borcuna yapılandırma da çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2014 Güncelleme 31 Mayıs 2014, 01:42
Müjde torbası

İÇİNDEKİLER

Hükümet, önemli bir düzenlemeye daha imza attı. Milyonlara müjde içeren torba yasa tasarısı Meclis'e sevk edildi. Taşeron ve yeraltında çalışan işçilere yönelik önemli düzenlemeleri de içeren tasarı 61 maddeden oluşuyor. Tasarıdan doğum borçlanması ve 3'üncü tüp bebek müjdesi ile genel sağlık sigortası borcuna yapılandırma da çıktı.

BORÇ FAİZLERİ SİLİNİYOR
* Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısının, 3 ay içinde gelir testine başvurması halinde, primleri faizsiz yapılandırılacak.
* SGK tarafından ortez ve protezlerde standart fiyatlar belirlenip ilgili firmalarla sözleşme yapılacak. Gaziler, ücret ödemeden ortez ve protez alabilecek.
* Yabancıların Türkiye'de çalışma şartları kolaylaştırılıyor. Buna göre; Türkiye'de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izni ile kalmış olan veya en az 8 yıl kanuni çalışması olan yabancılara süresiz çalışma izni veriliyor.
* Disiplin cezası sonucu 1999 ile 2005 yıllara arasında memuriyetleri sona erenlerden, aradaki geçen süreleri emekliliklerinde değerlendirilecek.
* Türkiye İş Kurumu bünyesindeki iş ve meslek danışmanlarının maaşları 'Özel Hizmet Tazminatları' ile artacak.
* Sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıklar çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.
* Zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava, SGK'ya ihbar edilecek. SGK davaya, davalı yanında katılacak ve yargılama sonucu verilecek karar kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlü olacak.
* SGK tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

MADENCİYE ÖZEL HAK
* Yeraltında çalışan işçilerin izin süreleri 4 gün artırılacak.
* Maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek.
* Yeraltı işlerinde çalışan işçiler için çalışma süresi haftada 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.
* 30 veya daha fazla işçinin çalıştığı bir işyerinde, yeraltı işlerinde çalışan işçinin iş sözleşmesi, işçinin kıdem süresine bakılmaksızın işverence ancak geçerli bir sebebe dayanılarak feshedilebilecek.
* Belirlenen zorunlu ve olağanüstü haller dışında, yeraltı işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamayacak.
* Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK'ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya, gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Ölen işçinin yakınlarından bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında iş verilecek

TAŞERON KURTULUYOR
* Kamu kurumlarında yardımcı hizmet dışında taşeron çalıştırılmayacak. Belli kriterlerde kamu kurumlarına alınacak taşerondan ise Çalışma Bakanlığı sorumlu olacak.
* Alt işveren işçilerine ödenecek ücret ve sağlanacak diğer sosyal haklar, asıl işverenin emsal işçisine ödenen ücret ve sağlanan sosyal haklardan az olamayacak.

SÖZLEŞMELER 3 YILLIK
* İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların haklarından sorumlu olacak.
* Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak.
* Sözleşmeler üç yıllık olacak. Böylece işçiler her yıl işten çıkartılma korkusu yaşamayacak.
* Asıl işveren, işyerindeki alt işverenlerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığını denetlemekle yükümlü olacak.
* Alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın tazminatına esas hizmet süreleri aynı kuruma ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek

* Muhtarlar, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan Bağ- Kur'lular ve kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanması hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
* Tüp bebek uygulamasında sayı artırılıyor. Tüp bebek denemesinin 3'e çıkarılması öngörülüyor.