Soma paketi

301 can alan Soma faciasının ardından aileler için kapsamlı bir tazminat paketi hazırlanıyor. Yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin yanı sıra, kredi borçlarını ödeyemeyen işçilere de nakit desteği verilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2014 Güncelleme 26 Mayıs 2014, 01:37
Soma paketi

İÇİNDEKİLER

Hükümet, Soma'da yaşamını yitiren 301 işçinin ailesi için seferberlik ilan etti. Tedavi hizmeti, geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm aylığı ve cenaze ödeneği işlemleri tamamlandı.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen yardımlar tek havuzda toplanarak ailelere kapsamlı bir tazminat paketi hazırlanıyor. AFAD'da toplanan yardım paraları sadece Soma'daki aileler için kullanılacak.

Yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin yanı sıra maden çalışmadığı için kredi borçlarını ödeyemeyen işçilere de nakit desteği verilecek.

BAŞBAKAN TAKİP EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,
facia kurbanı ailelerin yaralarının sarılması için talimat verdiği bakanlıklar ve kurumların çalışmalarını bizzat takip ediyor. İlgili kurumlar ailelerin ihtiyaçlarını tek tek belirlerken, aylık bağlama gibi sosyal güvenlikle ilgili işlemlerin neredeyse hepsi tamamlandı.

Yaşamınını yitiren işçilerin yakınlarına bin 500 liranın üzerinde maaş bağlandı. Bazı işçilerin sadece 1 hafta, 1 ay gibi çalışma süresi bulunduğu görülürken, bu konudaki düzenlemenin ardından onların da ailelerine maaş bağlanacak.

ÖDENEK ÇALIŞMASI

Çalışma Bakanlığı, madendeki 2 bin 595 işçinin 3 ay kısa çalışma ödeneği almasına yönelik çalışma başlattı. Kredi borcu bulunan işçilerin de yardımlardan yararlanması sağlanacak. Maden ocağı kapalı olduğu sürece işçilerin mağdur olmaması için yeni tedbirler de alınacak.

KIDEM TAZMİNATI HAKLARI VAR

İş Teftiş Kurulu müfettişlerince hazırlanan ön raporda 'güvenlik ve sağlık' açısından gerekli önlemlerin alınmadığı tespiti yapıldı. Kapsamlı raporda, Soma Holding'in kusur oranı da belirleniyor. Holding, yüzde 100 kusurlu bulunursa ailelere yapılacak bütün sosyal yardımların faturasını ödeyecek. Bu kapsamda SGK'nın ortalama 40 yıl boyunca yapacağı yaklaşık 300 milyon liranın üzerindeki fatura holdinge kesilecek. Hayatını kaybeden madencilerden 1 yılını dolduranların kıdem tazminatı hakkı bulunuyor. Ayrıca işyeri kusuruna karşı yakınları maddi manevi tazminat davası açabiliyor.

Hazal ATEŞ