Çiftçiye müjde

Kuraklık, don, sel gibi afetlerden etkilenen çiftçiler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarını 1 yıl sonra ödeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2014 Güncelleme 14 Mayıs 2014, 01:42
Çiftçiye müjde

İÇİNDEKİLER

Kuraklık, don gibi afetlerden zarar gören çiftçilerin yarasına merhem olacak karar geldi. Bakanlar Kurulu kararıyla kuralık, don ve sel gibi afetlerden ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne (TTK) olan borçları 1 yıl ertelendi.

BAŞBAKAN AÇIKLADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grubu'ndaki konuşmasında müjdesini verdiği karara göre; 23 Ağustos 2013'ten 31 Aralık 2014'e kadar ülke genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören kayıtlı üreticilerin Ziraat Bankası ve TTK'ya olan kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.

YÜZDE 3 FAİZ
Borçların ertelenmesinde çiftçilerin en az yüzde 30 oranında zarar görmüş olması kıstası aranacak. Tarımsal kredi borçlarına da erteleme dönemi müddetince yüzde 3 faiz uygulanacak. Bu kolaylıktan 6.5 milyar lira borcu olan 876 bin çiftçi yararlanabilecek.

1.5 MİLYARLIK ÖDENEK SERBEST BIRAKILDI
Maliye Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Destekleme bütçesinde yer alan 1 milyar 548 milyon lira ödeneği serbest bıraktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayıyla fark ödemesi destekleri için 800 milyon lira kaynak aktarıldı. Diğer tarımsal amaçlı destekler için kullanılmak üzere aktarılan miktar 35 milyon lira olurken, hayvancılık destekleri için ayrılan miktar ise 713 milyon lira olarak gerçekleşti.