1 Mayıs oyunu

Taşeron işçiler yeni yasa beklerken; 'Kadro yok, herkes taşeron olacak' haberleri yapılmaya başlandı. 1 Mayıs öncesi çıkan bu haberler için, 'İşçiler kışkırtılıyor' yorumu yapıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2014 Güncelleme 30 Nisan 2014, 00:09
1 Mayıs oyunu

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 1.1 milyon taşeron işçi sorunlarına çözüm olacak yasal düzenlemeyi beklerken; kafaları karıştıracak gelişmeler ortaya çıktı. Taslağı hazırlayan Çalışma Bakanı'nın açıklamalarının tersi yönde haberler yapılarak, "Kadro yok, herkes taşeron olacak" ifadeleri kullanıldı. Bu haberler, "1 Mayıs öncesi işçiler kışkırtılmaya çalışılıyor" şeklinde yorumlandı.

BAKANI DUYMUYORLAR
Taşeron işçilere yönelik yasa için geri sayım başladı. Hazırlanan taslak Başbakanlık'a sunuldu. Düzenlemenin Meclis tatile çıkmadan yasalaşması hedefleniyor. Ancak son dönemde bu taslağa ilişkin "Kadro yok, herkes taşeron olacak" şeklinde haberler yapılmaya başlandı. Oysa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde, "Kamuda her iş artık taşeron çalışanlar tarafından yapılamayacak. Kamuda bir çizgi çekeceğiz. Çizginin bu tarafında kalanlar yani güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek. Hizmet alınabilecek yardımcı işler yasada belli; güvenlik, temizlik, yemek gibi. 'Temizlik işçisi alıyorum diyerek başka yerde çalıştıramayacak. Hemşire taşeron işçi olamayacak. O çizgi çekilecek" demişti.

YASAYI BEKLEYİN
Tasarıyı hazırlayan Bakan Çelik'in bu açıklamalarına karşın, farklı yönde, taşeron işçileri üzecek haberler yapılması kafaları karıştırdı. Ancak bu haberlerin tam da 1 Mayıs öncesine denk gelmesi, "İşçiler kışkırtılmaya çalışılıyor" yorumlarına neden oldu. Yetkililer işçileri uyararak, "Yasanın son şeklini almasını bekleyin, kışkırtmalardan uzak durun"