Şampiyonsa krizden korkma!

Fenerbahçe ile Türkiye hem ekonomik hem siyasi krizleri birlikte yaşadı. Çalkantılı dönemlerde Fenerbahçe şampiyon olamadı. Kanarya'nın şampiyonluk yıllarında ise Türkiye ekonomisi büyüdü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2014 Güncelleme 29 Nisan 2014, 02:24
Şampiyonsa krizden korkma!

İÇİNDEKİLER

Şampiyonluğunu ilan eden Fenerbahçe'nin başarıları ve krizleri Türkiye ile benzerlik gösteriyor. Türkiye'de çalkantılı dönemler yaşandığında Fenerbahçe de zor günler geçiriyor ve şampiyon olamıyor. Tam tersine baktığınızda ise Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu yıllarda da Türk ekonomisi büyüyor. Türkiye'nin en çok taraftara sahip takımlarından Fenerbahçe, aynı zamanda ekonomik hareketliliği de sağlayan önemli bir etken. Fenerbahçe'nin başarılı olduğu dönemlerde tekstilden medyaya, reklamdan yiyeceğe hemen her sektör hareketleniyor. Taraftarın itici gücü ile ticari hayat canlanıyor, moral bulan insanlar alışveriş yapıyor. Şimdi, geçmişten günümüze rakamlara yansıyan ilginç Türkiye- Fenerbahçe benzeşmesine bakalım.

KRİZ VAR, FENER YOK
Fenerbahçe'nin şampiyon olamadığı yıllarda, Türkiye çok önemli ekonomik krizler yaşadı. Son dönemde gördüğümüz krizlerin dikkat çekici olanları ise 1991 ile başladı. Yaşanan finansal krizi, Körfez savaşı da tetikledi. Bu dönemde Fenerbahçe şampiyon olamadı, Beşiktaş ipi göğüsledi. Ardından yaşanan 1993-1994 finansal krizinde de yine Fenerbahçe'nin şampiyon olmadığını görüyoruz. Bu dönemin lideri ise Galatasaray. 1998-99 krizinde de Fenerbahçe ipi göğüsleyemedi. 2001 krizinde bir istisna yaşandı ve Fenerbahçe şampiyon oldu. Ama Avrupa'da sıfır çekip, kaosun içine girdi.

DARBEDE DE GERİDE
Türkiye, son 50 yılda birçok askeri darbe ile karşılaştı. Bu darbe yıllarına baktığınızda, Fenerbahçe'nin şampiyon olamadığını görüyoruz. Üstelik bu yıllarda ekonomide de sıkıntılı dönemler yaşanıyor. 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 1980 darbesi ve 1997'de 28 Şubat darbelerinin olduğu yıllarda Fenerbahçe şampiyonluğu yakalayamadı. Aynı dönemlerde Fenerbahçe'nin de yönetim ya da ekonomik krizler yaşadığını görüyoruz.

BÜYÜMEYE DOPİNG
Fenerbahçe şampiyonluklarının ilginç bir özelliği, büyümeyle orantılı gitmesi. 1983'ten bu yana Fener'in zafer yıllarında Türkiye ekonomisinin büyüme oranları da arttı...
KAOS ve kriz yıllarında Türkiye ile birlikte sıkıntı yaşayan ve şampiyon olamayan Fenerbahçe'nin ligi lider bitirdiği yıllarda ise büyüme rakamları dikkat çekici biçimde artttı. Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu yıllara baktığımızda 1983'te Türkiye'de büyüme rakamı yüzde 4.2 olarak gerçekleşiyor. Yine 1985'te büyüme oranı yüzde 4.3, 1989'da yüzde 1.6 ve 1996 yılında ise yüzde 7.9 rakamı karşımıza çıkıyor. Son 10 yıldaki 5 şampiyonluğa baktığımızda da büyüme rakamlarının arttığına şahit oluyoruz. Bu yıllardaki büyüme oranlarının bazılarında rekor yaşanırken, birçoğunda da beklentilerin çok üzerinde rakamlar gerçekleşti. 2004'te Türkiye yüzde 9.4 büyürken, şampiyon Fenerbahçe oldu. 2005 şampiyonluğundaki büyüme ise yüzde 8.4. 2007'de Fenerbahçe şampiyonluğunu ilan ederken, büyüme yüzde 4.7 oldu. 2011 şampiyonluğunda büyüme yüzde 8.5 olurken, bu yıl için ise yüzde 5 ile yine beklentilerin üzerinde tahminde bulunuluyor.

HİSSELER KAR ETTİRDİ
SARI-lacivertliler, 2013-2014 sezonunda sezonun bitime 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Şampiyonluk sonrası Fenerbahçe taraftarları sevinirken, yatırımcısı dün üzüldü. Borsa İstanbul'da işlem gören Fenerbahçe Futbol AŞ, takımın şampiyonluğunu ilan etmesine karşın haftaya düşüşle başladı. Geçen hafta hemen hemen kesinleşen şampiyonlukla yükselen hisseler, dün kâr satışlarının etkisi ile geriledi. Böylece beklentiyi satın alan hissedarlar, gerçekleşeni satttılar. Hisseler dün günü yüzde 6.54 kayıpla kapattı. Şampiyonun toplam piyasa değeri ise 857 milyon 500 bin liraya geriledi. Ligde ikinciliğe yükselen Galatasaray'ın hisseleri ise dün önce yükseldi, ancak günü yüzde 0.43 düşüşle tamamladı. Beşiktaş'ın hisseleri ise yüzde 4.63 düştü.

TAKVİM EKONOMİ SERVİSİ