Eşitlik zamanı

TAKVİM, emeklilere eşit zam verilmesini tartışmaya açtı; büyük yankı uyandırdı. Telefonlarımız kilitlendi, Türkiye Emekliler Derneği'nden de 'Zamlarda eşitlik sağlansın' çağrısı geldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2014 Güncelleme 28 Nisan 2014, 00:00
Eşitlik zamanı

İÇİNDEKİLER

Emeklilerin sesi olan TAKVİM, 'eşit zam' taleplerini tartışmaya açtı; gündeme oturdu. Bu gelişmeye sevinen emekliler, gazetemizin telefonlarını kilitledi. Türkiye Emekliler Derneği de "Zamlarda eşitlik sağlansın" çağrısı yaptı. Mevcut sistemde SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyona endeksli zam alırken, memur emeklilerinin maaş artışları memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. "Tek çatı altında farklı zam olmaz" diyen SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu isteğini sayfalarına taşıyan TAKVİM, konuyu tartışmaya açtı. Emekliler gazetemize teşekkür telefonları yağdırdı. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu'nun toplantı sonuç bildirgesinde de konuya değinildi. Konuyla ilgili alınan karar, sonuç bildirgesinde şöyle yer aldı:

'REFAHTAN PAY VERİLSİN'

"SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık tüketici fiyat artışları esas alınarak ilk 6 ayda yüzde 3.27 zam yapılmış, memur emeklilerine ise ortalama yıllık 140 lira seyyanen zam uygulanmıştır. Gelecek dönemler için emekli aylıklarına yapılacak zamlarda eşitliği sağlayacak bir sistem getirilmelidir. Emekli aylıklarına yapılacak zamlar planlanırken, tek başına yüzdeli artışların emeklileri mağdur ettiği gerçeği görülmeli, seyyanen ve yüzdeli zamlar seçenekli olarak öngörülmeli, emeklilere refahtan pay verilmelidir."


EMEKLİDEN 6 İSTEK

TÜED Başkanlar Kurulu, 98 şube başkanının katılımıyla Ankara'da toplandı. Toplantıda, intibak, zam, ulaşım, sağlık, promosyon ve gösterge sistemi hakkında emeklilerin 6 talebi masaya yatırıldı. Sonuç bildirgesinde, alınan kararlar sıralanırken, bu talep ve isteklerin yeni torba yasa tasarısında yer almasının ümitle beklendiği ifade edildi.

İşte talepler:

EMEKLİ aylıklarına yapılacak zamlarda eşitliği sağlayacak bir sistem getirilmeli.
İNTİBAK ile birlikte emekli aylığı hesaplama kriterleri olan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranları, çalışılan dönemler için eşitlenmeli.
EMEKLİ aylıklarında eşitliğin sağlanması için, derece ve kademesi olan gösterge sistemine geçilmeli.
ÇALIŞANLAR gibi emeklilerin de maaşları karşılığında banka promosyonu almaları için Başbakanlık Genelgesi'nde değişiklik yapılmalı.
ÜCRETSİZ ulaşım kartında yaş kriterinin 65'ten 60'a çekilmesi için belediyeler yetkilerini kullanmalı.

'SAĞLIĞA ÜCRET ÖDEMESİNLER'

KATKI
payı ve ilave ücretin özel hastanelerde yüksek belirlenmesi emeklileri mağdur ediyor. Özel hastanelerde 12 lira katılım payı ve yüzde 200'e kadar ilave ücret talep ediliyor. Emekliler, bir ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmalıdır. İlaç bedeli, reçete ücreti ve ilaç fiyat farkı ile ödeme gücü olmayan emeklilerin sağlık hizmetinden yararlanmasını zorlaştıran bu uygulamalardan vazgeçilmelidir.