Faizler düşsün Türkiye büyüsün

Başbakan Erdoğan'ın faizlerin düşmesi gerektiği açıklamasına, destek yağıyor Sanayiciler ile esnaf da yatırımlar ve büyüme için faizlerin düşmesini istedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2014 Güncelleme 06 Nisan 2014, 00:33
Faizler düşsün Türkiye büyüsün

İÇİNDEKİLER

17 Aralık sonrası oluşan lobi baskısı ile Merkez Bankası faizleri yükselti. 30 Mart seçimleri sonrası vatandaşın istikrardan yana tercihte bulunması, ekonomik dengelere olumlu yansırken faizlerin düşmesi gerektiği de dillendirilmeye başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faizlerin düşmesi gerektiği' yönündeki görüşlerinin ardından birçok kesimden destek yağmaya devam ediyor. Önceki günkü açıklamaların ardından dün de sanayiciler ve esnaf ,Türkiye'de yatırımın artması ve büyüme için faizlerin düşmesi gerektiği yolunda görüş belirtti.

GÖZLER MERKEZ'DE
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Orta Vadeli Program hedeflerini tutturabilmemiz için Merkez Bankası'nın faiz oranlarını indirmesi, buna bağlı olarak da kredi maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerekli" dedi. Özdebir, seçimlerin ardından ülkede siyasi istikrar ortamının oluştuğunu ve ülkeye para girişinin başladığını kaydetti. Son dönemde KOBİ'lerin kullandığı kredilerin maliyetinin yüzde 20'lere kadar yükseldiğine işaret eden Özdebir, "Bu kâr marjları ile yatırım yapılabilmesi çok zor. Merkez faiz kararını gözden geçirmeli" diye konuştu. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, faizlerin indirilmesiyle esnaf ve sanatkarda büyük rahatlama olacağını ve ekonomik anlamda belirsizliğin ortadan kalkacağını kaydetti. Faizlerin düşürülmesiyle üretim ve istihdamın artacağını belirten Palandöken, "Uluslararası piyasalarda ülkemizin ekonomik istikrarı yükseleceği için yabancı sermaye girişi artacaktır. Büyümenin önündeki engel yüksek faiz" dedi.

YABANCI YATIRIMCI GELİYOR
Paralel yapının darbe girişimi ve dinleme skandalları amacına ulaşamadı. Piyasalarda seçim öncesinde başlayıp, seçim sonrasında devam eden iyimser hava, yabancı yatırımcıların Türkiye'den vazgeçmediklerini gözler önüne serdi. Yerel seçimlerin beklendiği gibi sonuçlanması ve AK Parti'nin tek başına iktidarını önümüzdeki dönemde de sürdüreceği algısı, Türkiye'yi dünya piyasalarında ön plana çıkardı. Yabancı yatırımcılar Mart'ta Borsa İstanbul'da 682.9 milyon dolarla son 21 ayın en yüksek net alımını gerçekleştirdi. Şubat'ta da 206.9 milyon dolarlık net alım yapan yabancıların, Borsa İstanbul'da iki aylık alımları 890 milyon dolara ulaştı.

YÜZDE 35 FAZLASI
Yabancılar, 17 Aralık operasyonunun gündeme damgasını vurduğu Aralık ve Ocak aylarında 658 milyon dolarlık net satış yapmıştı. Yabancı yatırımcılar, son iki ayda, sattıklarının yüzde 35'inin üzerinde alım yapmış oldu.