Emeklinin gelirini artıracak 3 formül

10 milyon emekli daha yüksek maaş almak istiyor. Başlatılan girişimler emeklilerin maaşlarını da artıracak nitelikte. Promosyon ek gelir getirirken intibak zam olarak yansıyacak. Temmuz'da ise enflasyon farkı var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2014 Güncelleme 30 Mart 2014, 00:00
Emeklinin gelirini artıracak 3 formül

İÇİNDEKİLER

Seçim sonrası yapılacak düzenlemeleri beklemeye başlayan emekliler için bu değişiklikler aynı zamanda ücretlerinin artması anlamına geliyor. 2000 yılından önce emekli olmuş 2 milyon işçi emeklisi vatandaş için çıkartılan intibak, maaşlarda 350 lirayı bulan artışlara yol açmıştı. Bu emekliler yeni maaşlarını almaya devam ediyor.

ÖZEL BANKA İSTEĞİ
2000 yılından sonra emekli olmuş işçi ve Bağ-Kur'luların beklediği yeni intibak çalışması tamamlanırsa, yine buna benzer bir artış olması söz konusu. Bu sayede hem Bağ-Kur'lu emeklilerin hem de işçi emeklilerinin maaşları arasındaki farklılıklar da giderilmiş olacak. Yapılacak artışlarla eski yeni emekli ayrımı kalkacak ve aynı şartlarda emekli olan vatandaşların maaşları birbirine yaklaşacak. İntibak ile ilgili çalışmalar henüz netleşmedi. Fakat bu konudaki talepler hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hem de Çalışma Bakanlığı'nın gündeminde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl başlayan promosyon görüşmelerinin de bu dönemde devam etmesi bekleniyor. 10 milyondan fazla emekliye, maaşını aldığı bankaların belli dönemlerde promosyon adı altında para ödemesi söz konusu. Bu gerçekleştiğinde de emekliler için bir ek gelir ortaya çıkacak. Promosyon görüşmeleri öncelikle kamu bankalarıyla yapıldı. Emekliler bu görüşmelerin özel bankalarla da yapılıp rekabet olmasını istiyor.

YÜZDE 4 OLUR
İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için bir başka ücret artışı da enflasyon ile geliyor. Ocak ayında yüzde 3'den fazla enflasyon farkı alan emekliler için Temmuz'da yeni bir artış umudu doğdu. Enflasyonun Haziran'a kadar artacağını Merkez Bankası açıkladı. Bu durumda son 6 aylık enflasyon miktarı kadar emeklilere ödeme yapılacak. Bu oranın da eldeki verilere göre yüzde 4'ü bulması bekleniyor.