Köle düzeni

Velileri soyan, devletten vergi çalan dershaneler, çalışanlarına da acımasız Sömürülen öğretmenler yeni yasayla devlet okullarına geçip, kurtulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2014 Güncelleme 06 Mart 2014, 00:00
Köle düzeni

İÇİNDEKİLER

Yıllık 6 milyar lirayı bulan cirolarıyla veliyi soyup soğana çeviren dershaneler, çalışanlarını da köle gibi kullanıyor. 3 kuruş maaşla eğitim için alınan öğretmenler, pazarlamacı yapılıp müşteri avına çıkarılıyor. Bir branş öğretmeni birçok derse girebiliyor. Eğitimler iş hanlarında, uygunsuz koşullarda veriliyor. Türkiye'deki 3 bin 640 dershanede yaklaşık 50 bin öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlere asgari ücretten maaş ödeyen dershanelerin çoğu sigorta bile yapmıyor. Fiziki şartları müsait olmayan, temizliğe dikkat edilmeyen binalarda çocuklar ders görmeye çalışıyor. Bazı dershanelerde tuvalet bile bulunmuyor. Çocuklar tuvalet ihtiyaçlarını iş hanlarının umumi tuvaletlerinde gideriyor. Öğretmenlere hiçbir değer vermeyen dershaneciler, 'Dışarıda binlerce atama bekleyen öğretmen var. Onlardan birini çalıştırırım' mantığı ile 'kölelik' düzenini sürdürüyor. İşsizlik yerine 3 kuruşa çalışmak zorunda olan binlerce öğretmen de buna razı oluyor.

EĞİTİMCİ DEĞİL...
Fen-edebiyat mezunları, açık öğretim öğrencileri ya da başka üniversite mezunları, formasyon almadan öğretmenlik yapabiliyor. Öğretmenler işi bitince eve gönderilmiyor. Yapılacak mutlaka bir iş bulunuyor. Temizlik yapanlar bile mevcut.

DEVLET OKULU İMKANI GELDİ
Milli Eğitim Temel Kanunu ile dershane öğretmenleri emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almadıkları ve gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak. Yeni yasaya göre; dershane ve öğrenci etüt merkezleri, faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

ÖĞRETMEN SÖMÜRÜLÜYOR
Dershanelerdeki çarpıklıklardan bazıları şöyle: Eğitim verecek kişilerin formasyonuna değil, müşteri bulup bulamayacağına bakılıyor. Öğretmenlere maaşlar elden veriliyor, asgari ücret gösterilip vergi kaçırılıyor. Maaş ödemeleri 10 ay üzerinden yapılıyor. Kalan 2 ay maaş ödenmiyor. İngilizce başta olmak üzere derse giren öğretmenlerin çoğu bölüm mezunları. Öğretmen formasyonu yok. Atanamayan öğretmeni 'stajyer' adı ile alıp ders verdirtiyorlar. Maaş ödemiyorlar. Ortalama maaş 600- 700 lira.