Özel tarife

Çocuğunu özel okulda okutanların faturası iyice kabardı. Bazı okullar önümüzdeki yılın fiyat tarifesini şimdiden açıkladı. Erken kayıt ücretleri bile yüzde 10 zamlı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2014 Güncelleme 24 Şubat 2014, 00:00
Özel tarife

İÇİNDEKİLER

Özel okullar velileri yine şaşkına çevirdi. Daha ikinci yarı yıl yeni başlarken; bazı özel okullar 2014-2015 eğitim öğretim dönemi kayıtlarına şimdiden start verdi. Bu yılın eğitim taksitlerini ödemeye devam eden veliler, hem erken başlayan kayıtlar hem de fiyatlar karşısında şok yaşadı. 'Erken kayıt' adı altındaki sözde indirimli fiyatlar bile cep yakarken, "Kayıt için biraz bekleyelim" diyenler için fatura iyice kabarıyor.

FİYAT HER AY ARTIYOR
Bu ay sunulan tarifeler, geçen yılın erken kayıt fiyatları ile karşılaştırıldığında ortalama yüzde 10 zam yapıldığı ortaya çıkıyor. Üstelik kimi okullar, bu fiyatlara okullar başlayana kadar her ay zam yapıyor. Geçen yıl bazı özel okullardaki eğitim ücretlerinde, yüzde 30'a varan artışlar yaşanmıştı. Zamlı tarifelerin her yıl olduğu gibi bu yıl da velinin cebini yakacağı şimdiden görülüyor.

TEPKİ YAĞIYOR
Kademeli fiyat artışları karşısında, halen bu dönemin okul taksitleri devam eden veliler ise ne yapacağını şaşırdı. Gazetemizi arayan veliler, sitemlerini şu sözlerle dile getiriyor: "Özel okullar veliyi yolunacak kaz olarak görüyor", "Erken kayıt diyorlar, zamlı tarifeleri açıklıyorlar", "Bu ücretlerle resmen bizi tehdit ediyorlar, hemen kayıt yaptırmazsak zaten zamlı olan fiyatı her ay artırıyorlar", "Özel okullar ticarethane mantığıyla çalışıyor", "Eğitim bahane, yaptıkları zamlar şahane"...

ENFLASYONU GEÇEN ZAM FIRSATÇILIKTIR
Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, özel okulların yıllık fiyatının sabit olması gerektiğini belirterek, "Eğitim, tüccarlığa dayandırılacak bir yapı olamaz. Tabii ki erken kayıtlara belli bir indirim yapılabilir ama sürekli artan fiyatlar uygulanamaz" dedi. Şeffaf olmanın önemli olduğunu vurgulayan Pehlivanoğlu, şunları kaydetti: "Okullarda, uçak mantığı ile doldukça fiyat artırmak doğru değil. Kişiye göre, herkese farklı ücretler uygulandığını da duyuyoruz. Kime ne tutturursak diye bir fiyat politikası olamaz. 2013 enflasyonu yüzde 7.4... Bunu geçen zamlar da fırsatçılıktır."

ÖZLEM KAMER TERCANLI