Vay vay vay!

17 Aralık sonrası gıdada başlatılan saldırıyla vatandaşın cebine göz dikenlerin foyaları ortaya çıkıyor. Patates ve fasulye stokları, pirinçteki oyun belgelendi... Bakın fırsatçılar nasıl hazırlık yapmış...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2014 Güncelleme 06 Şubat 2014, 11:07
Vay vay vay!

İÇİNDEKİLER

Bir süredir ekonomi sayfalarımızda gıdada oynanan oyunları deşifre ediyoruz. 17 Aralık sonrasında lobilerin piyasalara yaptığı spekülatif atakları fırsatçılar da gıdada tekrarlamaya başladı. Böylece hem vatandaşın parasına göz dikip ceplerini doldurmak, hem de ekonomiye darbe vurmak isteyenler planlarını adım adım devreye soktu. Önce patates, ardından kuru fasulye, pirinç, nohut gibi daha çok dar gelirlinin tükettiği ürünlerde fiyat oyunları baş gösterdi. 'Patates yok' denildi, 'Kuru fasulye 15 lira oldu' diye haberler yaptırıldı, 'Pirinç bulunmuyor, fiyatı artacak' söylentileri çıkartıldı. Et fiyatı yükselecek sözleriyle, sektör tedirgin edildi. Sonunda birden bire etiketler değiştirildi vatandaşın cebi, üreticinin alın teri hedeflendi...

TEK TEK İNCELENDİ
Önceki akşam Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile sohbet imkanı bulduğumuzda konu da bu oyunlara geldi. Çünkü Bakanlık bazı tedbirler alarak oyunların bir kısmını durdurdu ama hala fiyatları yüksek tutmak isteyenler var. Bu kısa sürede neler yaşandığını sorduğumuz Bakan Mehdi Eker, perde arkasındaki oyunları tek tek anlattı... Eker, bütün ürünleri ve fiyatları gün gün izlediklerini, marketlere giden elemanların etiketlerin fotoğrafını çektiklerini belirterek, "Önce bir ürün için; bu ülkenin tüketimine yetecek kadar var mı diye bakarız. Fiyatlarda ya da ürünle ilgili spekülatif bir hareket sezdiğimizde ise TMO ya da ESK ile müdahale ederiz. Ama tüm marketlerde fiyat aynı olacak diye bir durum yok. Böyle bir yetkimiz de yok. Hile yapılıp yapılmadığını da inceleriz" dedi. Bakan Eker, son dönemde yaşananlarla ilgili de şu çarpıcı bilgileri verdi:

PİRİNÇ KORKUSU
"Pirinç 10 lira, denilerek fiyatların suni biçimde artırılması hedeflendi. Toprak Mahsülleri Ofisi'nce (TMO) halkın büyük bölümünün kullandığı Osmancık pirinci 2.5 liradan piyasaya verildi. Pirincin fiyatını artırmayı hedefleyenler başaramadı ve eski ürünler stoklardan piyasaya sürülmeye başlandı. Aynı hareketler mercimek, nohut gibi ürünlerde de denendi."

ETE 3 YILLIK TAKİP
"Et fiyatlarında spekülasyon başlayınca 26 Nisan 2010'da sektörü toplayıp, fiyatlar inmezse ithalat yapacağımızı söyledik. O günden bu yana hergün et fiyatlarını hem marketlerde, hem de toptanda takip ediyoruz. Son dönemde çıkan fiyat artıyor söylentilerinin aksine kuşbaşı ve kıyma gibi çok tüketilen ürünlerde 4 yıllık verilerde düşüş var. Kuzu gibi kesimini azalttığımız ürünlerde yükseliş var. 17 ilin toptan fiyatlarında da 4 yıllık artış yüzde 3.47..."

FASULYELER ESKİ ÇIKTI
"Kuru fasulyede gümrük vergisini sıfırlayınca spekülatörler panikledi. Bir anda piyasaya ürünler çıktı. 2011 yılı ürünü kuru fasulyeler, stoklardan çıktı. Türkiye yılda yaklaşık 200 bin ton kuru fasulye üretmekte. Bu yıl da piyasaya arz edilen ürün miktarında herhangi bir azalma yoktur. 450 ton üretilen İspir fasulyesini alıp bir ay önceki normal fasulye etiketiyle karşılaştırıyorlar ve 'Bakın kuru fasulye 15 lira oldu' diyorlar. Bu oyunlar bozuldu."

PATATES DEPOSU
"Patates spekülasyonu başlayınca Nevşehir ve Niğde'de inceleme yaptırdım. Sadece bu iki şehirde depolarda 800 bin ton patates bulundu. Türkiye'nin bir aylık patates ihtiyacı 250 bin ton. Bunun 3 katı iki şehirde saklanıyor. Bu tespitin ardından stoklar piyasaya sürüldü. 5 lira olacak denen patatesin depo çıkışı 1.5 liraya kadar düştü."

6.5 MİLYON SÜT
Gıda, Sağlık, Milli Eğitim Bakanlıkları ile Ulusal Süt Konseyi'nin 2011 yılında başlattığı okul sütü projesinin bu yılki ayağı da ikinci dönemle birlikte başlıyor. Bakan Mehdi Eker, 6.5 milyon öğrenciye 10 Şubat Pazartesi'den itibaren haftanın üç günü ücretsiz süt dağıtılacağını anlattı. Proje hakkında Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı ile birlikte bilgi veren Eker, anaokulundan başlayarak 4'üncü sınıfa kadar her öğrenciye süt verileceğini belirtti. Temel hedefin sağlıklı bir besin maddesi olan sütün daha fazla tüketilmesiolduğunu vurgulayan Eker, "Zengin besin içeriği sebebiyle her yaşta tüketilmesi gereken bir gıda maddesi. Büyüme çağındaki çocuklar dikkate alındığında süt tüketimi daha da önem kazanıyor. Okul Sütü Programı onun için çok önemli. Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan bu programı üç yıldır biz de başarıyla uyguluyoruz" dedi.