Torba açılıyor

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği torba yasa için geri sayım başladı. 'Torba'dan GSS ve Bağ-Kur borçlusundan taşeron işçisine, emekliden anne adaylarına kadar geniş bir kitleye müjdeler çıkacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2014 Güncelleme 06 Ocak 2014, 00:00
Torba açılıyor

İÇİNDEKİLER

Geniş kitleleri ilgilendiren önemli düzenlemeler için düğmeye basıldı. Bu ay Meclis'e sevk edilmesi planlanan torba yasa tasarısında çok sayıda düzenleme yer alacak. Tasarıda yer alması beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:

GSS AFFI:
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına af için çalışılıyor. 3 alternatif hazırlandı. Bunlar; "Prim borcu olanların tamamının borçlarının faizlerinin silinmesi, ana paranın 12 eşit taksitte ödenmesi", "Sağlık hizmeti alanların borçlarının faizlerinin silinerek, ana parasının taksitle ödenmesi" ve "Hiç sağlık hizmeti almayanların borçlarının ana para ve faiziyle birlikte tamamının silinmesi."

BAĞ-KUR AFFI:
Üzerinde durulan düzenlemeye göre; Bağ-Kur'a prim borcu olanlar, gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 aya kadar taksitle borcu ödeme imkanına sahip olacak. 24 aydan çok borcu olanların isterlerse hem borçları hem de borçlu oldukları sigortalılık süreleri silinecek.

İNTİBAK:
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak zammının akıbeti bu ay belli olacak. Anlaşmaya varılırsa, konunun tasarıya ekleneceği ifade ediliyor.

TAŞERON İŞÇİLERİ:
İzinden maaşa kadar iyileştirmeler olacak. Kıdem tazminatı almalarını sağlayacak düzenleme yapılacak.

4C'LİYE KADRO:
Sayıları yaklaşık 23 bin olan 4C'lilerin kadro talepleri masaya yatırılacak. Anlaşmaya varılması halinde düzenlemenin torba tasarıya eklenmesi bekleniyor.

ÇOCUK TEŞVİĞİ:
Bu pakette doğum yapan kadına iş güvencesi, prim desteği, esnek çalışma seçeneği ve muayene izni gibi önemli desteklerin yer alması bekleniyor. Pakette olması beklenen bazı düzenlemeler şöyle: "3 çocuk yapan kadına 6 yıl borçlanma hakkı verilecek. Borçlanma için çocukların sigorta tescil tarihinden sonra doğmuş olması şartı kaldırılacak. Esnek çalışanların yıllık ücretli izin, hafta tatili, kreş gibi haklardan yararlanmaları güvence altına alınacak."