Vizeyi Türkler kaldıracak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2013 Güncelleme 17 Aralık 2013, 04:10
Vizeyi Türkler kaldıracak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz girişinin yolunu açan 'Geri Kabul Anlaşması' imzalandı. Anlaşma ile Türkiye, 1980 yılında askeri darbe döneminin sessiz kaldığı vize işkencesine 'dur' diyecek ilk adımı attı. Türk vatandaşları en erken 6 ay, en geç 3.5 yılda vize almadan Avrupa'ya seyahat edebilecek. Bu süreyi, Türkiye'nin ortaya koyacağı performans belirleyecek.

GÖÇ ALAN ÜLKEYİZ
Anlaşmaya göre; Türkiye'ye 3 yıllık geçiş süresi tanındı. Bu süreçte hiçbir üçüncü ülke vatandaşı Türkiye'ye iade edilmeyecek. 3 yılın sadece Türkiye'nin hazırlıklarını yapabilmesi için belirlendiğini kaydeden yetkililer, "Türkiye 3 yıldan önce hazır olursa, anlaşma bildirimden 6 ay sonra yürürlüğe konulabilir ve vize muafiyeti ile birlikte başlar" değerlendirmesi yaptı. İmza töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmayı şu sözlerle değerlendirdi:
* AB'de vizelerin kalkmasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa'ya akın edeceği yönünde bir hava oluşturuluyor. Türkiye artık iş göçü veren değil, yurt dışından bu anlamda göç alan bir ülke oldu. Türkiye kaçılan bir ülke değil, tam aksine dönülen ya da gelinen bir ülke oldu.
* AB ülkelerinin vize uygulaması 12 Eylül 1980 sonrasında, darbe rejiminin Türkiye'den çıkışları önlemek amacıyla talep ettiği bir uygulamaydı. Şu anda Türkiye'de gerek özgürlükler, gerek ekonomik anlamda böyle bir kaçışı gerektirecek durum kalmadı.
* Türkiye'de son 11 yılda seyahat kültürü yaygınlaştı. Seyahat özgürlüğü önündeki tek engel olan ekonomik bariyerler de artık aşıldı.
* 3.5 yılın çok uzun olduğuna inanıyoruz. Bu sürecin kısaltılmasından yanayız. Biz üzerimize düşeni yoğun çalışmayla yapacağız.



EYLÜL DARBESİ SİLİNDİ
1963 yılında o dönemki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzalanan Ankara Anlaşması ve 1973'te imzalanan ek protokollerle, Avrupa'da çalışacak Türk işçilerine serbest dolaşım uygulaması getirildi. Ancak Avrupa ülkeleri, 12 Eylül 1980 darbesinin sonrasında anlaşmalara aykırı olarak vize uygulama yarışına girdi.