Patron batsa da tazminat garanti

Kıdem Tazminatı Fonu'nda sona yaklaşıldı. Sistemi Ekim'de Başbakan'a sunacaklarını söyleyen Bakan Çelik, patron iflas etse bile çalışanın tazminat alacağında hak kaybı olmayacağını belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ekim 2013 Güncelleme 04 Ekim 2013, 02:13
Patron batsa da tazminat garanti

İÇİNDEKİLER

Uzun yıllardır tartışılan Kıdem Tazminatı Fonu'nda son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı ve doğum teşviklerini kapsayan paketi Ekim sonunda Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını söyledi. Bakan Çelik, yeni sisteme ilişkin ayrıntıları da anlattı. Yeni sisteme göre, kıdem hesabında, yıllık sistemden aylık hesaba geçilecek. İşçinin kıdemine devlet güvencesi geliyor, firma iflas etse de çalışan kıdemini alacak. İşçi, evlilik, askerlik, ev alma gibi özel durumlar dışında kıdem fonundan parayı 15 yıldan önce çekemeyecek. Bakan Çelik, "Bir gün bile zaman kaybetmek yanlış, hemen fon sistemine geçmek gerekiyor. Bu sistemin sürdürülebilirliği kalktı. Uzlaşmak zorundayız" diyerek, şöyle devam etti: "Biz diyoruz ki 12 ayı kaldıralım bütün işçiler kıdem alsın. Kıdemde yıllık hesaptan aylık hesaba geçelim. Fonda bireysel hesaba geçilecek. Nerede nemalandırılacağını devlet belirleyecek. Mevcut çalışanların hiçbir şekilde geçmiş ve geleceğe dönük hak kaybı olmayacak. Yeni sistem yeni işe başlayanlar için geçerli olacak."

İSTEĞE BAĞLI
Mevcut çalışanların da isterse yeni sisteme geçebileceğini belirten Bakan Çelik, "Örneğin 10 yıllık işçi, fon sistemine geçmek isterse patron 10 yıllık tazminatını fona yatıracak. İşveren yatırmak zorunda olacak. Belki de fon hesabına geçince çalışan diyecek ki 5 yıllık 10 yıllık, 20 yıllık çalışmamı fona yatırtayım, güvence altına girsin. Güvence sorunu var çünkü. Bunun sonucunda iflas ve benzeri durumlar yaşansa da işçinin kıdemi güvence altına girmiş olacak" değerlen dirmesini yaptı.

SENDİKALARA SİTEM ETTİ
Sendikaların, kıdem tazminatında fon sisteminin iş güvencesini zedeleyeceği eleştirilerine tepki gösteren Çelik, şunları kaydetti: "İşveren işçiyi kolay çıkarırsa işçinin de gitme şansı olacak. Şimdi işçinin 15 yıllık kıdemi var, gidecek gidemiyor. Bence burada özgürleşmenin mahsuru da yok. 100 işçinin 90'ı kıdem tazminatı alamıyorsa, sen nasıl sendikasın ki bu 90'ı savunmuyorsun?"

HAZAL ATEŞ