Servet kavgası

İsveçli IKEA'nın sahibi Kamprad Ailesi karıştı. Kurucu Ingvar Kamprad ve 3 oğlu, 10 milyar liralık isim hakkı geliri yüzünden birbirine düşüp, mahkemelik oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2013 Güncelleme 20 Eylül 2013, 04:15
Servet kavgası

İÇİNDEKİLER

İsveç merkezli mobilya ve ev eşyası mağazaları zinciri IKEA'nın sahibi olan Kamprad Ailesi'nin birbirine düştüğü iddia edildi. IKEA'nın kurucusu Ingvar Kamprad ve 3 oğlunun IKEA'nın serveti konusunda birbirine düştüğü öne sürüldü.

GİZLİ TUTTU
Dagens Industri adlı gazetede yayınlanan habere göre; 87 yaşındaki Ingvar Kamprad ve 3 oğlu arasındaki anlaşmazlık mahkemeye yansıdı. 3 kardeş, açtığı davayı kazandı. Haberde, aile arasındaki anlaşmazlığın nedeninin 1982 yılına dayandığı belirtiliyor. IKEA markasını Hollanda'da Dutch Stiching Ingka Vakfı adına tescil ettiren baba Kamprad, markanın manevi haklarını ise elinde tuttu. Bu hamle ile Kamprad, dünya çapında açılan bütün IKEA mağazalarından isim hakkı parası aldı ve gizli tuttuğu bu miktar son 30 yılda toplam 20-30 milyar krona (6-10 milyar lira) ulaştı. Habere göre; uzun süredir devam eden anlaşmazlık da bu noktadan kaynaklanıyor. 3 oğul söz konusu paradan haklarını talep etti ancak baba Kamprad buna yanaşmadı.

MİRASI 3.2 MİLYAR $
Dünyanın sayılı zenginleri arasında yer alan Baba Kamprad'ın, oğullarına bırakacağı belirtilen serveti 3.2 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

93 MODEL VOLVO'YA BİNİYOR
Baba Kamprad, 1926'da İsveç'te küçük bir kasabada doğdu. Daha küçük yaşta kibrit satarak ticari hayata atıldı. Kamprad zenginliğine rağmen hayatını çok değiştirmedi, hâlâ 93 model bir Volvo arabaya biniyor. IKEA kısaltması, Ingvar Kamprad'ın adı ve soyadının baş harfleri ile büyüdüğü köy ve çiftlik adlarının baş harflerinden oluşuyor.