Paraport

Vatandaş kampanya yaptı ve 101 liralık ehliyet parasını 15 liraya indirdi. Sırada 513 lira ödenen pasaportlar var. 'Dünyanın en pahalı pasaportu bizde' diyen Türk halkı, ücretin düşmesini istiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Temmuz 2013 Güncelleme 10 Temmuz 2013, 02:18
Paraport

İÇİNDEKİLER

Torba Yasa kapsamında ehliyet yenileme ücreti 15 lira olarak belirlenirken, pasaportta da fiyat tartışması başladı. Hem turizmcilerden hem de vatandaşlardan, yetkililere, 'indirim' çağrısı geldi. Torba Yasa kapsamında ehliyet yenileme ücreti ilk başta 101 lira olarak öngörülüyordu. Ancak vatandaşların başta sosyal medya olmak üzere başlattıkları kampanya sonuç verdi ve bu ücret daha sonra 15 liraya çekildi. Ehliyet için 15 lira bedel belirlenince, gözler pasaporta çevrildi. Pasaportta indirim yapılması beklentisi oluştu. Hem turizmciler hem de vatandaşlar, Türkiye'nin dünyada pasaportun en pahalı olduğu ülkeler arasında olduğunu belirtirken, "Madem ehliyet yenilemek için 15 lira alınabiliyor. Pasaportta da bedeller düşürülmeli" yorumları yaptı.

'MALİYET NEYSE O ALINSIN'
Turizmciler, Türkiye'de 10 yıllık pasaporta sahip olmak için 513 lira ödenirken, İspanya'da pasaport için 46 lira alındığına dikkat çekiyor. Pasaporttan maliyeti neyse o kadar bedel alınmasını isteyen turizmciler, "Dünyada otomatik zamlanan tek pasaport Türk pasaportu. Değerli kağıt olduğu için her yıl yeniden değerlenme oranında zamlanıyor. Pasaportun ücreti aslında 72 lira, gerisi harç. Ücret düşerse daha çok insan seyahat edebilir" diyor.

* Nüfusumuz: 76 milyon Pasaport sayısı: 7 milyon Asgari ücret: 803 lira Pasaport harcı: 513 lira