Esnaf Gezi mağduru

Gezi Parkı olaylarından, en çok zarar görenlerin başında bölge esnafı geliyor. Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli'de cirolar yüzde 80 oranında azaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Haziran 2013 Güncelleme 14 Haziran 2013, 01:38
Esnaf Gezi mağduru

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı ile ilgili gösteriler ve olaylar esnafı mağdur etti. Tek suçları işyerlerinin olayların gerçekleştiği bölgelerde bulunması olan binlerce esnaf 17 gündür devam eden olaylar yüzünden, ne iş yapabiliyor, ne de dükkanını doğru dürüst açabiliyor. Esnaf iş yapamadığı gibi bir yandan da camı çerçevesi kırılarak zarara uğratılıyor. Sesini kimseye duyuramayan esnaf, biran önce olayların bitmesini bekliyor. TAKVİM olarak olayların yaşandığı Beyoğlu İstiklal Caddesi, Beşiktaş, Talimhane ve Şişli bölgelerindeki esnafı ziyaret ederek, dertlerini ve bu iki haftalık sürede yaşadıklarını dinledik. Zincir markalara ait mağaza çalışanları ise firma sahiplerinin kızacağı gerekçesiyle konuşmak istemedi. Kimisi de düşüncelerini isim vermeden anlattı.

TÜM İSTANBUL ETKİLENDİ
Beyoğlu bölgesinde birkaç yiyecek içecek dükkanı dışında, neredeyse hiç kimse iş yapamıyor. Bölgedeki cirolar yüzde 80 oranında düşüş göstermiş durumda. İstanbul genelindeki kayıplar ise yüzde 20-50 arasında değişiyor. Çünkü olayların etkisiyle, İstanbul'un genelinde alışverişlerde düşüşler yaşanıyor. Esnaf bu süre içinde siftah yapamazken, borçları ve vergilerinin birikmesiyle de zora girdiğini söylüyor.

* * *
'15 GÜNDÜR İŞ YAPAMIYORUZ'
Butik çalışanları Naciye Kurak/Selma Koç: "Biz hükümetimizi de eylemcileri de anlıyoruz ve bunların sorunsuz bitmesini istiyoruz. Ancak görüyoruz ki provokatörler var ve çocukları öne itip, 'şunu yapın, bunu yapın polisin üstüne gidin' diyorlar. Her şey gözümüzün önünde gerçekleşiyor. Camları kırıyor dükkanlara saldırıyorlar. Artık alışverişe yerli yabancı turistte gelmiyor. Gelenler sadece olaylara bakmak için gelip dönüyor.

BORÇLAR ÖDENMİYOR
Bizler 15 gündür iş yapmıyoruz. Günlük 150 lira ile dükkan kapatıyoruz. Bu markanın burada 2 dükkanı var ve 10 kişi ekmek yiyor. Elektrik faturası bile nasıl ödenecek belli değil. Biz artık dükkan sahibine 'üzülmeyin geçecek' diyoruz." '

* * *
'SİFTAHSIZ GÜN GEÇİRİYORUZ'
Hediyelik eşya satıcısı Murat Özbaysal: "Tam dükkanımızı açacağız arbede yaşanmaya başlıyor. Biz dükkanları kapatıp gidiyoruz. Siftahsız günlerimiz var ne olacak böyle? Dükkanımdakilerin hepsi kırılacak eşya. Mecbur kepenk kapatıyorum. Ona da tekmeleyerek zarar vermişler."

* * *
YÜZDE 90 ZARARDAYIZ
Beyoğlu başta olmak üzere bölgede dükkanı olan esnaf, gelecekten de umutsuz. Ayakkabı mağazası sahibi Kaan Karapınar şunları anlatıyor: "15 gündür hiç iş yapmıyoruz. 7 tane çalışan var bu dükkanda. Zararımız yüzde 90'ı buldu. Üstelik bu salınım etkisi yapacak önümüzdeki günlere de yansıyacak. Yani çok mutsuz ve umutsuzuz. Bu çalışan emekçi çocukların parası ödenmeli, kira verilmeli... Ne yapacağım? Bir marka mağazası burası ve kafamıza göre kampanyada yapamıyoruz, zararına satalım da maaşları kirayı ödeyelim..."

* * *
'FATURA HEP BİZE ÇIKIYOR'
Esnafın en büyük sıkıntısı kaçan müşteri. Binlerce liralık zararlar yazılıyor. Birçok dükkanın sigortası var ve kırılan camları karşılıyor. Ama satış olmaması onları zora sokuyor. İsmini vermeyen bir esnaf, "Her iki tarafı da anlıyor, hak veriyoruz ancak bizim hakkımız ne olacak? Fatura hep bize çıkıyor. Kiramız yüksek, faturamız ne olacak?"

* * *
HASAR BÜYÜK
İki haftadır İstiklal Caddesi'ndeki dükkanını kapalı tutan bir başka esnaf ise dün ilk kez kapısını açmış. Dükkandaki hasar tespitini hesaplayan esnaf şunları anlatıyor: "İlk gün camlarımı kırdılar ürünlerim dağıldı. Endişe içinde evde olayların bitmesini bekledik. Şimdi zararı hesaplıyorum."


BURÇİN GÖKTAN