Lüks paniği

Aralarında ünlü isimlerin de olduğu 60 bin zengin Türk'ün lüks araçlarına el konulabilir. Gümrük Bakanlığı 2007'den bu yana yurtdışından getirilip satılan otoları incelemeye aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2013 Güncelleme 26 Mayıs 2013, 02:09
Lüks paniği

İÇİNDEKİLER

Aralarında Porsche, Land Rover, BMW, Hummer gibi markaların da olduğu 60 bin lüks ithal araç incelenmeye alındı. Bu araçlarda bir suç unsuruna rastlanırsa otomlobillere el konulacak, ithalatçılar ise hapis ile cezalandırılacak. Gümrük Bakanlığı, incelemeyi 2007 yılından itibaren başlatmıştı. Bakanlık yasal distribütörlerin dışında farklı yollarla lüks otomobilleri yurtdışından getirip satan galerilere yönelik sürdürdüğü soruşturmayı tamamlıyor. Denetim elemanları, evrakta sahtecilik yapılarak araçların değerinden düşük gösterilip gösterilmediği ile bu araçların ikinci el olup olmadığını araştırıyor.

VERGİ KAÇAĞI VAR

Aynı şekilde Maliye Bakanlığı da olayı vergi kaybı yönüyle soruşturuyor. Soruşturma raporlarının bir bölümünün savcılıklara ulaştırıldığı, önemli bir bölümünün üzerinde ise çalışıldığı öğrenildi. Olası davalarda kaçakçılık suçunun işlendiği yönünde mahkeme kararı çıkması durumunda, firma yöneticileri hakkında 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası uygulanabileceği belirtildi. Gümrük Bakanlığı, bu araçların gerçek bedel üzerinden faturalandırılıp faturalandırılmadığını da araştırıyor. Ayrıca araçların sıfır olup olmadığı da bilgi paylaşımı yoluyla inceleniyor. Türkiye'de lüks araç kullananlar arasında birçok ünlü isim de bulunuyor. Son olarak sanatçı Sibel Can'ın aracına 'kaçak' olduğu gerekçesi ile el konulmştu.

DAHA UCUZA SATILIYOR
Türkiye'de yaklaşık 150 firma, başta Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerden, ana üreticiler yerine bayilerden topladığı araçları gümrüklerden geçirip galerilerde yüzde 20-30 düşük fiyatlarla satabiliyor. Bu işlemin, ikinci el eşya ithalatımı yoksa sıfır eşya ithalatı mı olduğu konusunda belirsizliğin sürdüğü ifade edildi. İthalatçılar ise dürüst çalışanların ayrılması gerektiğini ve vatandaşın yüksek fiyatla kandırılmasının bu şekilde önüne geçtikleri iddiasında bulunuyor.