Alkole hapis

Alkolle ilgili tartışmalara yol açan yasa, komisyondan geçti. Reklam ve promosyon yasağı ile birlikte, trafikte de alkol yasakları genişledi. Alkollü araç kullanan sürücüler 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2013 Güncelleme 23 Mayıs 2013, 02:23
Alkole hapis

İÇİNDEKİLER

Alkol ve sigara konusunda yeni düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Yeni düzenleme ile alkollü araç kullananın hem ehliyeti alınacak hem de 700 lira ceza kesilecek. Ehliyeti 3 kez kaptıran, psikiyatriste gidecek.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANAN YANDI:
1 promile kadar alkollü olan sürücünün, başkalarının hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından somut bir tehlikeye sebebiyet vermesi halinde, para cezasının yanında ayrıca TCK'nın ilgili hükümleri uygulanacak.

2 YILA KADAR HAPİS:
Narkotik veya psikotrop madde ya da 1 promil ve üzerinde alkollü içki aldığı tespit edilen sürücüler, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecekleri kabul edilerek, haklarında ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun "Trafik güvenliğini tehlikeye sokma" başlıklı 179. maddesine göre 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

SÜRÜCÜYE SİGARA YASAĞI:
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında içilmesi yasak olacak.

PSİKİYATRİST ŞARTI
Teknik cihaz ile alkol tespitini kabul etmemesi veya alkollü olarak araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, Sağlık Bakanlığı'nca, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; 3 veya 3'ten fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacak.

GENÇLER KORUNACAK

18 YAŞ ZORUNLULUĞU
:
18 yaşını doldurmayana alkollü içki satılması veya sunulması yasak olacak. Yine aynı yaş grubundakiler alkollü içkilerin üretiminde ve satışında istihdam edilemeyecek.

REKLAMI YAPILMAYACAK:
Alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya ve etkinlik yapılamayacak.

PROMOSYON YOK:
Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, hediye, eşantiyon dağıtamayacak.

İZNE BAĞLI:
Alkollü içkiler, sunum izni verilen yerlerde, açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.

AMBALAJDA UYARI OLACAK:
Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak. Uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek.

İNTERNETTEN SATIŞ:
Alkollü içkiler telefon, televizyon veya internet ortamında tüketicilere satılamayacak.

AĞIR CEZA:
Yasaya aykırı hareket edenlere 500 bin liraya kadar idari para cezası öngörülüyor.

100 METRE YASAĞI:
Ürünlerin satışının yapıldığı yerler ile eğitim kurumları, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında 100 metre uzaklığın bulunması zorunlu olacak. 100 metre şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak. Bar, restoran, meyhanelerde içkinin kaldırımda görünmesi yasağından da vazgeçildi.