Maden yağması sona eriyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız 'çantacılar' diye tabir edilen sahte madencilerin ruhsatlarını iptal ettiklerini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2013 Güncelleme 21 Nisan 2013, 00:53
Maden yağması sona eriyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de madencilik alanında yeni bir dönem başlıyor. Şimdiye kadar madenleri kendi ismine tescil ettirdikten sonra hiçbir çalışma yapmayan, üretime geçmeyen, sadece iyi bir alıcı çıkmasını bekleyenlere artık fırsat verilmeyecek.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "çantacılar" diye adlandırılan sahte madencileri tek tek saptayıp ruhsatlarını iptal ettiklerini bildirdi.
Bu şekilde tam 22 bin ruhsat iptal edilmiş. Yıldız "Ruhsat alıyor, yatırım yapmıyorlar. Gerçek yatırımcıyı ayırt etmek istiyoruz" dedi.
***

Enerji Bakanı ile önceki gün Bakanlık'ta Turkuvaz Medya Grubu yöneticilerine verdiği öğle yemeğinde buluştuk. Yıldız, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ve dolayısıyla cari açığı azaltmak için yapılan çalışmaları anlatırken, ikinci nükleer santral görüşmelerinden Mayıs sonuna kadar sonuç almayı beklediklerini söyledi.
İlk santralı Akkuyu'da Ruslar yapıyor. İkinci santral ya Çin, ya da Japonlar tarafından gerçekleştirilecek.
Santralı yapacak firmalar "alım garantisi" diye bir şart koşmuyor. Bu ayrıntı önemli.
Çünkü Güney Kore ile anlaşma "alım garantisi" istemeleri yüzünden bozulmuştu...
Nükleer santrallerin devreye girmesi Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak çok önemli bir hamle.
Her ne kadar bazı Avrupa ülkeleri "Biz vazgeçeceğiz, siz de yapmayın" şeklinde telkinde bulunsalar da, Avrupa'nın en büyük enerji kaynağını hâlâ nükleer santraller oluşturuyor.
Bakan Yıldız, Avrupalılar'ın "Biz 2022'de kapatacağız" vaatlerindeki çifte standardı "Biz de 2072'de kapatacağız" diye espiriyle karşılıyor...
***

Son not Irak'la ekonomik ilişkilerden.
Enerji Bakanı, Irak'a gitmek istemiş, ancak Merkezi Hükümet'in iniş izni vermemesi yüzünden uçağı havadan geri dönmek zorunda kalmıştı.
Aynı Irak yönetimi, yani Maliki şimdi Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderiyor. Her türlü ekonomik ilişkiye açık olduğunu söylüyor.
Anlaşılan Türkiye ile Irak arasında yapılan çok sayıda anlaşmayı iptal edip "savaş" naraları atan Maliki, bölgede Türkiye'nin rolünü ve etkinliğini yeni anlamaya başladı.
Daha doğrusu Amerika Maliki'ye bunu anlattı...
Bu arada Maliki gördü ki, Türkiye Kuzey Irak'la ekonomik ilişkilerini beklentilerin çok ötesinde güçlendirmeye başladı.
Petrol şirketleriyle ortaklık dahil olmak üzere çok sayıda yatırım yaptı. Enerji alanındaki işbirliği müthiş bir ivme kazanmış durumda.
Enerji Bakanı'nın uçağını havada geri döndüren Maliki, önümüzdeki günlerde özel bir uçak gönderip ülkesine davet ederse şaşırmamak gerekir...