Oku bakiyim

TAKVİM, özel okul vurgununu gözler önüne sermek için bir hesap yaptı. Özel okula verilen parayı her yıl bankada değerlendirin. 12 yıl sonunda 1.3 milyon liranız birikiyor. İşte size sermaye. Çocuğu ABD'de okutun, orada bir ev alıp altına da lüks araba çekin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2013 Güncelleme 02 Nisan 2013, 02:44
Oku bakiyim

İÇİNDEKİLER

En değerli varlıkları çocukları için her türlü fedakarlığa katlanan veliler, onları okutabilmek için de adeta servet harcıyor. Tek bir çocuğun üniversiteye kadarki 12 yıllık öğrenim giderleri 923 bin lirayı buluyor. Bunun içinde özel okul ve dersane masrafları var. Veli çocuğunu devlet okuluna gönderip bu parayı her yıl bankaya yatırsa, faiziyle birlikte 12 yılın sonunda 1 milyon 300 bin lira birikimi oluyor. 12 yılın sonunda, bu para ile veli çocuğunu dünyanın en iyi okullarında rahat rahat rahat okutur. Dünya akademik sıralamasında en üst sıralarda yer alan ABD'deki Harvard Üniversitesi'ndeki 4 yıllık eğitim ücretinin 272 bin lira olduğu düşünülürse, velinin çocuğunu üniversiteye hazırlamak için harcadığı paranın büyüklüğü bir kez daha ortaya çıkıyor. 1 milyon 300 bin lirası ile veli çocuğunu Harvard'da okutmakla kalmayıp, Boston'dan evini alabilir, altına da 2011 model Mercedes çekebilir. Bitmedi elinde de hatırı sayılır bir para kalan veli, bununla da çocuğuna iş hayatı için sermaye bile ayırabilir.

DERSANEYE 134 BİN LİRA
Velilerin okul harcamalarının dışında önemli bir miktar da dersane masrafı oluyor. Yukarıdaki hesaba kattığımız dersane masrafları ilköğretimde 6. sınıftan itibaren lise bitene kadar yapılıyor. Dersaneye gitmeden üniversite sınavını kazanamayacağını düşünen veliler ister özel okul ister devlet okulu olsun, ne yapıp edip çocuğunu dersaneye gönderiyor. Özel okula göndermeyip çocuğunu dersaneye gönderen bir veli de 7 yılın sonunda bir ev parası olan 134 bin lira harcıyor.

HIZLA ARTIYOR
Özel öğretim kurumları içinde yer alan özel dersane sayısı, 2012-2013 eğitim öğretim verilerine göre 3 bin 858 olarak belirlendi. Dersanelerde 1 milyon 280 bin 297 öğrenci eğitim alıyor.







Özlem Kamer TERCANLI