Milli savaş uçağı geliyor

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, F-16'nın yerini alacak savaş jeti projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bayar, "Bu bir geliştirme programı olacak ve önümüzdeki 10-20 yıl içinde operasyonel kullanıma kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.

Giriş Tarihi 28 Mart 2013, 00:00 Güncelleme 28 Mart 2013, 19:13
Milli savaş uçağı geliyor

İÇİNDEKİLER

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı'nın açılış programına katıldı. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Murad Bayar, F-16'ların yerini almak üzere yeni bir savaş uçağının kavramsal tasarımın yaptıklarının açıkladı. Projenin geçtiğimiz yıl başladığı bilgisini veren Bayar, projenin olgunlaştığını ve bir tasarımın oluştuğunu söyledi. Bayar, Cumhuriyetin 100. yılında uçağın uçuş yapmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Bayar, Türk uydularından elde edilecek verilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harekat planlamasında kullanılacağını aktardı.

İnsansız hava aracı 'Anka'nın da geliştirileceğini ifade eden Murad Bayar, geliştirilen aracın taşıma kapasitesinin ve sensorlarının da daha ileri düzeyde olacağını belirtti.

Murad Bayar, konferansın açılışında yaptığı konuşmada da, Türkiye olarak özellikle hava ve uzay gücü konusunda kendi teknolojilerini geliştirmek için büyük çaba harcadıklarını dile getirdi.

Türk Hava Kuvvetleri'nin dünyanın önde gelen ve sınır ötesi harekat yapma kabiliyeti yüksek bir konumda olduğunu vurgulayan Bayar, bu operasyonel kabiliyetleri yatırımlarla desteklemek istediklerinin altını çizdi. Hava ve uzay yatırımları için ciddi kaynaklar gerektiğini belirten Murad Bayar, Türkiye'nin savunma alanında Ar-Ge'ye 1 milyar dolara yakın bir bütçe ayırdığını bildirdi. Bayar özellikle son 10 yılda bu anlamda önemli yatırımların yapıldığını kaydetti.