Tedbir almazsak Yunanistan oluruz

Ali Babacan, büyümenin dış talep iç talep dengesiyle olması gerektiğini söyleyip, vatandaşları uyardı: Kazancımızdan çok harcarsak Yunanistan gibi oluruz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2013 Güncelleme 04 Mart 2013, 00:00
Tedbir almazsak Yunanistan oluruz

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk ekonomisinin 2012 yılında toparlanma devresi geçirdiğini, önümüzdeki 3 yıl içinde ise daha sağlam bir büyüme zemini yakalayacağını söyledi. Gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya gelerek çeşitli konularda değerlendirmelerde bulunan Babacan, 2015'te Dünya Bankası sınıflandırmasına göre yüksek gelir grubuna gireceğimizi belirtti. Kredi çekerek harcama yapıyor olmamızın endişe verici bir durum olduğunu hatırlatan Babacan, "Büyüyelim ama ağırlık dış taleple büyüyelim. İç talep ile de büyüyelim ama tamamen kredi artışına dayalı bir iç talepse, yani halkımız bankadan kredi çekip onu da tüketiyorsa, o noktada bizim endişemiz var. Ölçülü gitmemiz gerekiyor" dedi.

KOMŞU ÖRNEĞİ
Yunanistan örneğini veren Babacan, Yunanlılar'ın üretmeden tükettiğini ifade etti. Babacan, şöyle konuştu: "Türkiye'de grafik 2004, 2005, 2006 biraz hafif Yunanistan meyilli olmuş ama 2009 krizi biraz bize tekrar üretimle tüketimi buluşturtmuş. 2010, 2011 açılmış. Biz 2011'de tedbir almasaydık 2012 ile ilgili programı uygulamasaydık bu eğilim yavaş yavaş bir Yunan ekonomisine benzemeye başlayacaktı."

TİCARİ KREDİDE FAİZ YÜKSEK
Ali Babacan, ticari kredi faizlerindeki yüzde 12 seviyesinin yüksek olduğunu, düşebileceğini söyledi. Yardım bitmesin diye çalışmak istemeyen, çalışırsa da kayıtdışı çalışan bir kesimin olduğunu kaydeden Babacan, ihtiyacı olanlara sosyal yardımla birlikte iş bulmak için de sistem geliştirdiklerini belirtti. Babacan, çocuk teşviğiyle ilgili olarak dünyadaki örneklerin incelendiğini ifade etti.


EKONOMİ SERVİSİ