Bebek bereketi

Çalışan kadının çocuk yapması artık kolaylaşıyor. Kadınlar çok çocuk yaptıkça, izinleri artacak, emekliliği kolaylaşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Şubat 2013 Güncelleme 19 Şubat 2013, 04:16
Bebek bereketi

İÇİNDEKİLER

Çocuk teşviğinde sona gelindi. Daha önce TAKVİM'in duyurduğu, çalışan anneleri destekleyen düzenlemenin detayları belli oldu. Yine TAKVİM'in ulaştığı çalışmanın detaylarına göre; 16 hafta olan doğum izni, 24 haftaya çıkacak. 8 haftalık artış maliyeti işsizlik fonundan karşılanacak. Doğum izninin yanı sıra ücretsiz izin uzatılabilecek. Ücretsiz izin ve doğum izni. emeklilikte askerlik gibi borçlanarak ödenebilecek. Doğum izni kullanan anneler, 4 yıla kadar prim borçlanması yapabilecek.

FON DEVREYE GİRECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından 24 haftaya çıkacağı açıklanan doğum izni ile ilgili düzenleme önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nun gündemine alınacak. Buradan Meclis'e gönderilecek olan düzenleme ile anne adayları birçok hakka kavuşacak. Düzenleme ile annenin doğum izninden sonra devlet ya da özel sektör ayrımı yapmadan işine geri dönüşü garanti altına alınacak. Doğum izninin artırılmasıyla gelecek ödeme yükümlüğünü de işsizlik fonu sırtlanacak. 8 haftalık artışın karşılığı olan miktar, işsizlik fonundan karşılanacak.

BORÇLANMA İMKANI
5 ayrı bakanlığın hazırladığı çalışmaya göre; doğumdan sonra yapılan ve süresi 2 yıl olan ücretsiz izin hakkının da uzatılması gündeme gelecek. Ücretsiz izin ile birlikte ücretli doğum izni, askerlik gibi borçlanılarak emekliliğe saydırılabilecek. Böylece kadınların emeklilikte yaşadığı yıl kaybının önüne geçilecek. Kadınlar 4 yıla kadar doğum iznini borçlanarak emekli olabilecek. Doğum borçlanmasında kadınlar, en düşük primden en yüksek prime kadar istenilen tutarı ödeme hakkına da sahip olacak. Sistem, özellikle çalışan kadınların çocuk sahibi olmalarını kolaylaştırıcı ve teşvik edici maddeler taşıyor.

Hüsniye ORAL