Hayat okulu

Çocukların meslek sahibi olarak çalışıp para kazandıkları KidZania sistemi Türkiye'ye geliyor 'Çocuk Ülkesi'ne büyükler giremiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Şubat 2013 Güncelleme 15 Şubat 2013, 11:25
Hayat okulu

İÇİNDEKİLER

Çocukların eğlenerek öğrenmesini amaçlayan KidZania projesi, Türkiye'de de uygulanacak. Kurulan minyatür ülkede çocukların meslek sahibi olarak hem eğlenip hem de para kazanmayı öğrendiği sistem, Eylül'de İstanbul Kadıköy'deki Akasya AVM'de açılacak.

DÖRT ORTAKLI PROJE
İlk kez Meksika'da ortaya çıkan KidZania'da, gerçek hayattaki her meslek ve iş kolu çocukların boyutlarına göre kurgulanıyor. Çocuklar, pasaportla girdikleri bu ülkede itfaiyecilikten doktorluğa, gazetecilikten aşçılığa kadar onlarca meslek dalında rol alarak para kazanıyor. Özel paralarını buradaki bankaya da yatıran çocuklar, içeride dilediklerince harcama imkanı da buluyor. Gerçek dünyadaki markaların da yer aldığı ülkede, 4-14 yaş arası çocuklar için imkanlar bulunuyor. Türkiye'de Akkök Şirketler Grubu, Doğu Batı Grubu, Sinpaş ve Yıldız Holding ortaklığında gerçekleştirilen proje, 20 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek. Dubai'de basın mensuplarıyla Kidzania'yı gezen Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme Yönetim Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, projenin eğlendirirken eğiten sistemde bir ilk olacağını söyledi. KidZania Türkiye Genel Müdürü Lara Sayınsoy Dorner de, çocukların 60'tan fazla birimde 100 rol alabileceklerini, 400-500 üniversite öğrencisinin istihdam edileceğini belirtti.

PARA KAZANIYORLAR
Çocuklar ülkede şu aşamalardan geçiyor:
* Ülkenin önde gelen havayollarından birinin markasını taşıyan gerçek bilet kopyalarına ulaşır. KidZos'a (KidZania para birimi) çevirebileceği bir çek alır.
* İşe yerleştirme ofisine gidip KidZania'da yapabileceği işler/meslekler konusunda bilgi edinir.
* Seçtiği işe başvurup çalışmaya başlar ve KidZos kazanır.
* Bankaya gidip özel bir hesap açarak para yatırmayı ve çekmeyi öğrenir.
* İsterse kazandığı KidZos'la alışveriş yapar, yada tasarrufa yönlendirir.


EKONOMİ SERVİSİ