En pahalı benzin Türkiye'de değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin, dünyada pahalı benzin kullanan ülkeler arasında yer aldığını ancak dünyada dolar bazında litre başına en pahalı benzini kullanan ülkenin Norveç olduğunu bildirdi.

Giriş Tarihi 17 Ocak 2013, 00:00 Güncelleme 17 Ocak 2013, 16:54
En pahalı benzin Türkiye’de değil

İÇİNDEKİLER

Yıldız, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın, doğalgaz ve benzin fiyatlarıyla ilgili soru önergelerine verdiği yazılı cevapta, Türkiye'nin 5 ülkeden doğalgaz ithalatı yaparak ihtiyacını karşıladığını anımsattı. Yıldız, doğalgaz alım maliyetlerini doğrudan etkileyen dolar kurundaki değişimlerin satış fiyatlarının belirlenmesinde etken olduğunu ifade etti.

Yıldız, 2009 yılının Mayıs ayından 2012'nin Ekim ayına kadar geçen sürede, ABD doları satış kurunda yüzde 13'lük ve ham petrol fiyatlarında yüzde 89'luk bir artış gerçekleştiğine dikkati çekerek, ''Buna karşın, BOTAŞ'ın abone ve serbest tüketici doğalgaz toptan satış fiyatlarının TL cinsinden olması ve alım maliyetlerindeki yukarı yönlü değişim, söz konusu dönemde doğalgaz toptan satış fiyatlarında bir artış yapılmasını gerekli kılmıştır'' dedi.

Otomatik fiyatlandırma mekanizması kapsamında BOTAŞ tarafından 2012 yılının Ekim ayında doğalgaz toptan satış fiyatlarına, ithalat maliyetlerini yansıtmak amacıyla zam yapıldığını ifade eden Yıldız, zammın, dağıtım bölgelerine göre değişmekle birlikte nihai tüketici fiyatlarına aboneler için yüzde 9,52 ile yüzde 11,11 oranları aralığında, serbest tüketiciler için yüzde 9.24 ile yüzde 10 oranları aralığında yansıdığını kaydetti.

Bakan Yıldız, BOTAŞ'ın doğalgaz toptan satış fiyatlarını, pazarın durumu, ülkenin ekonomik şartları, piyasa fiyat istikrarı gibi hususları ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun tarife ile ilgili kararları doğrultusunda, alım ve işletme giderleri ile piyasa koşullarını dikkate alarak belirlediğini bildirdi.

Yıldız, Türkiye'nin, dünyada pahalı benzin kullanan ülkeler arasında yer aldığını ancak dünyada dolar bazında litre başına en pahalı benzini kullanan ülkenin Norveç olduğunu belirtti.