Boğaz'da 3 trilyon dolarlık buluşma

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2012 Güncelleme 14 Aralık 2012, 00:00
Boğaz’da 3 trilyon dolarlık buluşma

İÇİNDEKİLER

Uluslararası İşbirliği Platformu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3'üncü Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 49 farklı ülkeden siyaset ve ekonomi dünyasına yön veren isimleri buluşturdu. Medya destekçileri arasında Turkuvaz Medya Grubu'nun da yer aldığı zirvenin açılış konuşmasını telekonferans ile yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın soğuk savaşın sona ermesinden bu yana geçirdiği dönüşümün, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgelerindeki gelişmeler ve Avrupa'yı derinden etkileyen küresel ekonomik kriz ile yeni bir safhaya girdiğine işaret etti. Toplantıya katılan 49 ülkenin toplam dış ticaret hacimleri yaklaşık 3 trilyon doları buluyor.

'ÖZEL SEKTÖRÜN DE HEDEFLERİ OLMALI'
Zirvede, 'Küresel Resesyonu Aşmada Dinamik Ticaretin Gücü' adlı panel düzenlendi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin moderatör olduğu panelde konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türk iş dünyasında yeni bir döneme girildiğini söyledi.

TÜRKLER İŞ VERİYOR
Çalık, şöyle konuştu: "2023 yılında Türkiye'nin hedefleri var. Özel sektörün de hedefleri olmalı. Artık farklı coğrafyalarda farklı ülkelerde yatırımlarını artıran, iş veren bir Türk müteşebbis ruhu bulunuyor. Kendi grubumuzdan örnek verirsek, Arnavutluk'un en büyük telekom şirketi durumuna geldik. Bankacılıkta da 20 Avrupalı markanın arasında yüzde 14 gibi pay ile lider konumdayız. Kosova'da da finans alanında hızla büyüyoruz. Orta Asya'da şantiyeler kuruyoruz. Altyapısı tamamen yok olan Irak'ta 2 bin MW'lık santral ile Iraklılar'a elektrik ulaştıracağız."