Şurup cenneti

Türkiye'de mısır şurubu gibi yapay tatlandırıcılar Avrupa'dan 4 kat fazla üretiliyor. Maliyet düşürücü olan mısır şurubu her üründe kullanılıp sağlığı tehdit ediyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2012 Güncelleme 09 Aralık 2012, 02:53
Şurup cenneti

İÇİNDEKİLER

Takvim yine gündemi belirledi. Mısır şurubu ile ilgili haberlerimiz Türkiye'nin gündemine oturdu. Çikolatadan, dondurmaya, meşrubattan bisküviye ve yoğurda kadar hemen her ürünün içine katılan mısır şurubu ile diğer yapay tatlandırıcılar, sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Dünya bu ürünlerin tehlikesini fark ederken ülkemizde ise üretim giderek artıyor. Türkiye'de Nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak adlandırılan yapay tatlandırıcılar Avrupa Birliği'ne göre 4 kat daha fazla üretiliyor. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, gıda maddelerinin doğal yapısını bozan bu tatlandırıcıların sağlıksız kuşakların oluşturduğunu söyledi.

BÜYÜK FARK VAR
AB ülkelerinde NBŞ üretimine çok sınırlı şekilde izin verildiğini ifade eden Gök, şöyle konuştu: "Fransa, İngiltere, Hollanda, Finlandiya, Danimarka ve İtalya'da NBŞ kotası yüzde 0, Almanya'da yüzde 1.92'dir. Türkiye'de ise şeker üretiminin yüzde10'udur. NBŞ üretiminden uzaklaşan 500 milyon nüfuslu AB ülkelerinde, 2010 yılında yaklaşık 690 bin 440 ton NBŞ üretimi gerçekleştirilirken, 70 milyon nüfusa sahip Türkiye'de yine aynı dönemde yaklaşık 406 bin 350 ton NBŞ üretimi gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de kişi başına 6 kilogram NBŞ düşerken, AB ülkelerinde kişi başına düşen NBŞ miktarı 1.5 kilogram civarındadır.''

PANCAR ŞEKERİ UNUTULDU
Dünyada pancar şekerinin stratejik bir ürün olarak korunup desteklendiğini kaydeden Gök, "Şahısların tekeline bırakılamayacak kadar önem arz eden şeker pancarına bu ülkeler, akılcı devlet politikalarıyla sahip çıkmaktadırlar. Bu nedenle, ülkemizde acilen yeni ve dünya ile uyumlu bir pancar şekeri politikası oluşturularak, pancar üreticisi, şeker işçisi ve kamunun yer aldığı yeni bir yapılanmanın hayata geçirilmesi çok önemlidir'' dedi.

PANKREAS KANSERİ YAPIYOR
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, yapay tatlandırıcıların çocuklar ve yetişkinler üzerinde birçok olumsuz etkisinin bulunduğunu söyledi. Dizdar, "Kullanılacaksa tercih edilmesi gereken mutlaka 'pancar şekeri' olmalıdır. Günümüz endüstriyel tatlı gıdalarının ve meşrubatlarının üretiminde daha çok yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Pek çok bilimsel araştırma, bunların pankreas kanseri, beyin işlevinde baskılanma ve şeker bağımlığına neden olabileceğini ortaya koymuştur" dedi.

'KEK BİR YILDIR BOZULMUYOR'
Doç
. Dr. Yavuz Dizdar, diyet ibaresi taşıyan gıdalardan olabildiğince uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, "Dürüst üretim yapan firmalar bunları etiket üzerinde belirtmektedir. Ancak amaç dışı kullanım da söz konusudur. Yapay tatlandırıcıyı algılamalarının tek yolu, tatlı olmasına rağmen yapışkanlık özelliği göstermemeleridir'' dedi. ABD'deki aşırı kilolu neslin yapay tatlandırıcıya paralel arttığını belirten Dizdar "Bunlar aynı zamanda bozulmayı önlüyor. Bir arkadaşım açtığı endüstriyel keki bir yıl sakladı. Daha sonra bana verdi, ben de kütüphaneye koydum bekliyorum. Değil küflenme, kuruma bile yok'' diye konuştu.

ÇAĞIN VEBASI HER ÜRÜNDE VAR
Takvim mısır şurubu tehlikesini günlerdir sayfalarına taşıyor. Uzmanlar kansere kadar gidecek bir çok sağlık sorununa sebep olan bu üründen uzak durulması gerektiğini belirtirken Prof. Dr. Bingür Sonmez mısır şurubunu, "Çağın vebası" olarak nitelendirdi. Fakat bugün yediğimiz her ürünün içine bu şuruptan katılıyor.