Bağ-Kur emeklisi intibak alacak

Yaklaşık 2 milyon işçi emeklisinin faydalanacağı zamdan 12 bin Bağ-Kur emeklisi de yararlanacak. Bunun için emeklilik dilekçesi tarihi çok önemli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Aralık 2012 Güncelleme 07 Aralık 2012, 09:07
Bağ-Kur emeklisi intibak alacak

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon emekli, Ocak 2013'te intibak zammı alacak. Uzmanlarına hazırlattığı tablolarla emeklilere intibak zamlarını şimdiden öğrenme imkanı sunan TAKVİM, konuyla ilgili akıllara takılan her türlü sorunun da yanıtını veriyor. Emekliler, sorularını telefonla iletiyor. Uzmanlarımız da yanıtlıyor. TAKVİM'i arayan Bağ-Kur emeklileri, intibak zammı alıp alamayacaklarını merak ediyor. İntibak zammı alabilecek Bağ-Kur emeklilerinin sayısı 12 bin. İşte emeklilerden gelen sorulardan bazıları ve yanıtları:

* Ben 1985 yılında Bağ-Kur'dan emekli oldum. İntibak zammı alır mıyım? Mehmet D.
Bu konuda pek çok soru geliyor. Bu nedenle intibak zammı kapsamına girenleri tekrar hatırlatalım. İntibak zammını 1.9 milyonu aşkın SSK emeklisi ile 12 bin Bağ- Kur emeklisi alabilecek. 2000 yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılara intibak zammı verilecek. Emeklilik kararını 1999'da aldırmış ama maaşını 2000'de almaya başlamış SSK'lılar da intibaktan faydalanacak. SSK'dan malulen emekli olanlara ve yurt dışından gelip isteğe bağlı emekli olanlara da eğer 2000'den önce emekli olmuşlarsa intibak zammı var. Bağ-Kur'lulara gelince... 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ- Kur'lulara intibak zammı verilecek. Siz intibak zammı kapsamında değilsiniz.

* Eşim 1993'te SSK'dan emekli oldu. Vefatının ardından maaşını almaya başladım. İntibak zammı maaşa yansır mı? Özlem S.

2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart 2002-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuruda bulunan vefat etmiş Bağ- Kur'luların yakınları da intibak zammından yararlanabiliyor. Siz de intibak zammı alabiliyorsunuz.

* İntibak zammı alamayanlara ne kadar artış yapılacak? Latif Ç.
Ocak 2013'te tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, 2012'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon doğrultusunda zam yapılacak. İntibak düzenlemesi kapsamında olanlar, ayrıca intibak zammı da alabilecek.

YENİ GÖSTERGEYİ ÖĞRENİN
* 9 bin prim gününden emekli oldum. Gösterge rakamımı tablolarda bulamadım. Tarık F.
Gösterge rakamınız düşük kalmışsa, güncellenmiştir. Yeni gösterge rakamını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerinden ya da e-devlet şifresiyle internetten öğrenebilirsiniz.

* İntibak zammı kapsamındakilere toplu ödeme var mı? Galip B.
İntibak düzenlemesi sadece zammı içeriyor. Geriye dönük bir ödeme yok. Toplu bir para alınmayacak. .

* Kimler toplu para alacak? Burak G.
Toplu para ödemesi, maaşları eksik hesaplandığı tespit edilen 2 bin 500 işçi emeklisine yapılacak. Eksik maaş ödendiği belirlenen emeklilere, hesaplamalar yapıldıkça maaş döneminde toplu para yatırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kişilerin kim olduğunu açıklamadı. Emekliler, hesaplarındaki parayı görünce durumu anlıyor.

TABLOLAR DEVAM EDECEK

Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Gazetemizi günü gününe takip ederek, siz de yeni yılda alacağınız intibak zammınızı öğrenebilirsiniz.

PRİM GÜNÜNE DİKKAT!

Emekli okurlarımızdan tablolarla ilgili pek çok soru alıyoruz. İntibak zammını öğrenmek isteyen emeklilerin, kendi prim gününe uygun tablolara bakması gerekiyor. Yayınladığımız tabloların başlığında, hangi prim gününe ait olduğu yer alıyor. Doğru prim günü tablosuna bakmanız önemli. Kendi prim gününüze ait tablolara bakarak, derece, kademe ve göstergenize göre alacağınız intibak zammını görebilirsiniz. Emeklilerimiz, intibak zamlarını uzmanlarımızın hazırladığı tablolardan öğrenebiliyor. Telefonla intibak zammını öğrenmek mümkün olmuyor.