5 LİRAYA SUCUK OLMAYACAK
Tebliğe göre; fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Böylece piyasada sıkça karşılaşılan '5 liraya sucuk' satışının da önüne geçilmiş olacak. Tebliğ kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlendi. Ayrıca, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Bu konularda faaliyet gösteren işletmelere 3 Mart 2013 tarihine kadar uyum süresi verilecek.
DÖNERE STANDART
Tebliğe göre; kırmızı etten yapılan döner; yaprak döner, kıyma döner (üretiminde kırmızı et olarak % 90 oranında kıymanın ve % 10 oranında yaprak çiğ kırmızı etin kullanıldığı döner) ve karışık döner (üretiminde kırmızı et olarak en az % 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok % 40 oranında kıymanın kullanıldığı döner) olmak üzere 3 şekilde sunulacak.
PAZARDA SEÇMECE ÜRÜN YOK!
Meclis'te kabul edilen yeni 'Hal Yasası' ile birlikte tarım ürünleri tüm satış yerlerine paketlenmiş olarak gelecek. Böylece pazarda ürün seçme gibi bir durum olmayacak. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, şunları kaydetti: ''Yılbaşından itibaren başlayacak uygulamayla üretim bölgesinden tüketim bölgesine gelen tüm tarım ürünlerinin boylanmış olması gerektiği kanun hükmüne bağlandı. Bahçede belli kalibrelerde paketlenen ürünler hallere gelecek ve pazarcı esnafı da o ürünü aynı şekilde alacak. Günümüzde tezgahın önü başka, arkası başka, kasanın üstü farklı, altı farklı. Bu uygulama ile bütün pazar yerlerinde tezgahtaki ürünün önüyle arkası aynı olacak." Mehmet Çakman, 2013 yılı itibariyle doğa dostu poşet uygulamasına ve pazarda kredi kartı kullanılmasına başlanacağını da söyledi.