Et hilesi bitti

Tavuk etiyle kırmızı eti karıştırıp, 'yüzde 100 dana' diye satan yandı. Artık sucuk, salam, döner gibi ürünlerde tek et olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2012 Güncelleme 06 Aralık 2012, 00:00
Et hilesi bitti

İÇİNDEKİLER

Et ve et ürünlerinde hile yaparak halkı kandıranlar yandı. Aralarında büyük firmaların da bulunduğu birçok marka, 'yüzde 100 dana eti' diyerek tavuk etini vatandaşa satmış ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bunları teşhir etmişti. Bakanlık'ın bu konudaki tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre; kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretilebilecek.

5 LİRAYA SUCUK OLMAYACAK
Tebliğe göre; fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Böylece piyasada sıkça karşılaşılan '5 liraya sucuk' satışının da önüne geçilmiş olacak. Tebliğ kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlendi. Ayrıca, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Bu konularda faaliyet gösteren işletmelere 3 Mart 2013 tarihine kadar uyum süresi verilecek.

DÖNERE STANDART
Tebliğe göre; kırmızı etten yapılan döner; yaprak döner, kıyma döner (üretiminde kırmızı et olarak % 90 oranında kıymanın ve % 10 oranında yaprak çiğ kırmızı etin kullanıldığı döner) ve karışık döner (üretiminde kırmızı et olarak en az % 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok % 40 oranında kıymanın kullanıldığı döner) olmak üzere 3 şekilde sunulacak.

PAZARDA SEÇMECE ÜRÜN YOK!
Meclis'te kabul edilen yeni 'Hal Yasası' ile birlikte tarım ürünleri tüm satış yerlerine paketlenmiş olarak gelecek. Böylece pazarda ürün seçme gibi bir durum olmayacak. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, şunları kaydetti: ''Yılbaşından itibaren başlayacak uygulamayla üretim bölgesinden tüketim bölgesine gelen tüm tarım ürünlerinin boylanmış olması gerektiği kanun hükmüne bağlandı. Bahçede belli kalibrelerde paketlenen ürünler hallere gelecek ve pazarcı esnafı da o ürünü aynı şekilde alacak. Günümüzde tezgahın önü başka, arkası başka, kasanın üstü farklı, altı farklı. Bu uygulama ile bütün pazar yerlerinde tezgahtaki ürünün önüyle arkası aynı olacak." Mehmet Çakman, 2013 yılı itibariyle doğa dostu poşet uygulamasına ve pazarda kredi kartı kullanılmasına başlanacağını da söyledi.